Egészség

Fáradtság és energiahiány 50 felett: mit tehetünk ellene?

Jól tudjuk, hogy a sport, a mozgás, a séta, az aktív időtöltés milyen jót tesz az egészségünknek, csökkenti a stresszt, formában tartja az alakot, fittebben a testet, de mit tegyünk, ha a munkából hazaérve úgy érezzük, semmi erőnk sem maradt már?

Másokról gondoskodni nagyon könnyen rutinná válik. Reggelit és vacsorát adunk a gyerekeinknek, hozzuk-visszük őket, bevásárolunk a családnak, intézzük a vállalkozás ügyeit, segítünk a férjünknek, a barátnőnknek, a közösségnek, ápoljuk a szüleinket, de sokszor mi magunk elveszünk a feladatok és tennivalók között. Magunkra már szinte nincs is időnk, pedig éppúgy gondoskodnunk kéne saját jólétünkről, mint másokéról. Ráadásul sok esetben nehéz kiszakítani szoros napirendünkből egy órát, vagy korábban kell miatta kelnünk, vagy este, munka után kell nekivágnunk. A kulcs a megfelelő szervezésen múlik, és azon, mennyire tartjuk fontosnak a magunkra fordított időt: ha úgy tekintünk rá, mint egy időpontra az orvosnál, mindjárt tudunk szakítani rá időt mondjuk kétszer egy héten. De mihez kezdjünk az energiahiánnyal, a folyamatos fáradtságérzéssel? Az ötven felett járó Debra Atkinson tippjei következnek.

Fotó: iStock.com/doble-d

Fotó: iStock.com/doble-d

Aludjunk többet

Muszáj kialudni magunkat ahhoz, hogy elég energiánk legyen a teendőinkhez. Este feküdjünk le időben, hogy a reggeli rohanás kezdetére meglegyen a 7-8 óra zavartalan pihenésünk. Ha alvásproblémákkal, álmatlansággal küzdünk, próbáljunk ki gyógynövényeket, meditáljunk az este utolsó fél órájában, próbáljunk ki nyugtató hatású zenéket, vagy ha semmi sem működik, keressünk fel egy alvásközpontot, ahol pontosan meg tudják mondani, mi történik alvás közben, és milyen okai lehetnek a gyakori ébredésnek. A testmozgás egyébként külön feszültséglevezető módszer, ami elfárasztja testünket eléggé ahhoz, hogy aludni tudjunk – de ehhez az utolsó edzés idejét nem szabad a lefekvés előtti időszakba tenni. Debra szerint a jófajta szénhidrátok fogyasztása is segít megnyugodni, relaxált állapotba kerülni estére, azaz vacsorázzunk meg nyugodtan, de ne „szemetet” együnk, hanem barna rizst, quinoát, édesburgonyát és hasonló egészséges ételeket. A vacsora kihagyása nemhogy segítene a fogyókúrában, épp ellenkezőleg: ha eleget alszunk, az segít fogyni igazán.

Mikor hogyan eddzünk?

Ha sportolunk, akkor a magas intenzitású kardiogyakorlatokat, a futást, az aerobikot és társait a nap elejére tartogassuk, ekkor a leghasznosabbak, és később így fogják a leginkább támogatni az esti alvásunkat. A könnyű séta este a kutyával, vagy a jóga, a pilates, a nyújtógyakorlatok, a nyugodt sportok a nap második felére kerüljenek.

Fotó: iStock.com/kzenon

Fotó: iStock.com/kzenon

Találjunk örömet az életünkben

A feszültség nagyon könnyen fel tud halmozódni, főleg akkor, ha nincsenek jól bevált módszereink a stresszoldásra. Pszichoterápia, mozgás, kirándulás, egy forró fürdő, állattartás, meditáció, légzőgyakorlatok: számtalan lehetőség közül választhatunk, a lényeg, hogy kiadjuk magunkból a gőzt. Ha ez sikerül, máris könnyebb örömet találni az életünkben, ha pedig boldogabbak vagyunk, akkor energikusabbá is válunk.

Szabaduljunk meg a rossz ételektől

A készételek, gyorséttermi fogások, fagyasztott pizzák, zacskós levesek és társaik ennivalónak tűnnek, eltelítenek, de nem táplálják a testünket. Hosszú távon ez zavart okoz, és lelassítja az anyagcserét. Erre van a legkevésbé szükségünk, ha fittek és energikusak szeretnénk maradni. Koncentráljunk a minőségi szénhidrátokra, minőségi fehérjékre – ezek nélkül izmaink nem tudnak épülni –, keressünk természetes összetevőkből álló, jó hatásfokkal felszívódó vitamin- és ásványianyag-készítményeket, és igyunk eleget a nap folyamán. Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk, meglepődünk majd, mennyivel energikusabbak leszünk.