Egészség

Így vegyük rá az orvosfóbiás férfit a szűrővizsgálatokra

A férfiak nagy része nagyon nem szeret orvoshoz járni. Legtöbbjük nem tartja férfias dolognak „a panaszkodást”, mások a diagnózistól rettegnek, megint mások pedig egyszerűen nem hajlandóak időt szakítani ilyen dolgokra. Pedig nagyon is kellene…

A macsó, orvoshoz elvből nem járó, a segítséget visszautasító férfiak ugyanis korábban halnak – pont azért, mert nehéz meggyógyítani őket, ha betegek. Úgy vélik, aki beteg, az gyenge, ők pedig félnek gyengének mutatkozni. Inkább még többet dolgoznak, házi szerekkel kúrálják magukat, és szűrővizsgálatokra sem járnak elég rendszeresen. Sok férfi jelenlétében még csak említeni sem lehet mondjuk a prosztatarákot, mert megalázónak tartják, hogy őket „betegséggel gyanúsítják” – épp ezért feleslegesnek tartják a szűrést is.

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

A férfiak is félnek

Annak, hogy a férfiak korábban halnak a nőknél, sok oka van. Az erősebb nem tagjai gyakrabban dohányoznak vagy lesznek alkoholisták, többük végez veszélyes munkát, és szociálisan is elszigeteltebbek, mint a nők. Ám a korai halálnak egyik oka az is, hogy kevesebb férfi jár orvoshoz, mint nő: egy 2014-es tanulmány szerint feleannyi férfi jár orvoshoz, mint nő, és esetükben többször fordult elő, hogy valaki több mint öt éve nem is járt a háziorvosánál. Sőt, a férfiak között kétszer annyian mondták azt, hogy felnőtt életükben még soha nem látta őket doktor. Ennek okait is vizsgálták, és kiderült, hogy a félelem is helyet kap köztük, no meg a szégyenérzet és a kellemetlen, kényelmetlen érzés. Ahogy mi, nők tartunk attól, hogy meztelenül lássanak minket, és kellemetlen vizsgálatokat végezzenek el rajtunk, úgy a férfiak is.

Időben felfedezni

Negyvenéves kor felett a férfiaknak is ajánlott a vérnyomás-, koleszterin- és vércukorszintmérés, a prosztatavizsgálat, a vastagbélrákszűrés, az évente egyszer elvégzett vizelet- és vérvizsgálat. Még ha találnak is valami súlyos elváltozást, a legtöbb – de főleg a rák – még időben gyógyítható. Sok hererákos esetnél például a férfiak ignorálják az egész problémát, nem mennek időben orvoshoz, csak amikor már áttétek képződtek a testükben – ez pedig igen veszélyes állapot. A magas vérnyomás vagy a cukorbetegség elhanyagolása is krónikus betegségekhez és súlyos szövődményekhez vezethet. Attól pedig, hogy büszkének és rendíthetetlennek tartjuk magunkat, vagy nem beszélünk a tünetekről, még nem szűnnek meg létezni.

Fotó: iStock.com/nortonrsx

Fotó: iStock.com/nortonrsx

Mit tehetünk nőként?

Elsősorban példát mutatunk férjünknek, gyerekeinknek azzal, hogy rendszeresen eljárunk szűrővizsgálatokra, és ha betegek vagyunk, orvoshoz fordulunk. Anyaként sokat segíthet, ha nem erősítjük a fiúkban az orvossal szemben táplált ellenérzést, és nem „macsósítjuk” őket azzal, hogy szégyenletessé tesszük számukra az érzelmek kifejezését. Egy férfinak nem kell mindig keménynek lennie, ő is lehet beteg, érezhet félelmet, idegesítheti, hogy az orvos okosabb és felkészültebb nála, vagy hogy saját teste nem olyan, ami megfelel az elvárásoknak, ez mind teljesen normális. A kérdés az, mit kezd a félelmeivel: bátran szembenéz velük, vagy elbújik? Megpróbálhatjuk tudatosítani férjünkben azt is, hogy apaként, társként egy értelemben felelősséggel tartozik, azaz nem halhat meg idő előtt csupán amiatt, mert nem ment el időben orvoshoz a félelmei miatt, és azt sem akarhatja, hogy fiai, unokái ezt a példát kövessék. Ha kell, kérjük meg egy férfi rokonunkat, hogy „mint férfi a férfival” beszélgessen erről társunkkal, vagy keressünk mi egy jó szakembert, ha már párunk nem akar ezzel foglalkozni, kérjünk időpontot, és ha szeretné, kísérjük el. Sok esetben csak arra van szükség, hogy a férfiak belássák, az igazán erős fák képesek hajlani a szélben, míg a megkeményedett, merev, alkalmazkodásra képtelen fák hamarabb kidőlnek.