Egészség

Így változtassuk meg az életmódunkat a mentális egészségünk megőrzésének érdekében

A fizikai egészségünk mellett fontos, hogy a lelkünk egészségére is odafigyeljünk. Ennek pedig számtalan módja létezik, ugyanis talán hihetetlenül hangzik, de egyes életmódbeli változások révén érezhetjük, hogy megváltozik a hangulatunk, jobb lehet a közérzetünk, egyszerűen jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben. Mutatunk néhány szuper ötletet: így változtassuk meg az életmódunkat a mentális egészségünk megőrzésének érdekében.

Menjünk ki a természetbe

Ha túl sok időt töltünk egyedül a négy fal között, könnyen befelé fordulók, depressziósak lehetünk. Ezt a letargikus állapotot nagyon nehéz leküzdeni. Használjuk ki a jó időt, és hagyjuk el az otthonunkat – menjünk ki a természetbe, és töltsünk ott annyi időt, amennyit csak tudunk. Beszélgessünk másokkal, ismerjünk meg új embereket.

Vigyünk az étrendünkbe több omega-3 zsírsavat

Az egészségesebb étrend is jobb közérzethez vezethet – a szakemberek szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend hozzásegíthet bennünket a mentális egészségünk megőrzéséhez. Ezeknek az ételeknek a segítségével ugyanis az agyunk könnyebben tudja kezelni a különböző érzelmeket.

Fotó: iStock.cm/KatarzynaBialasiewicz

Fotó: iStock.cm/KatarzynaBialasiewicz

Tanuljuk meg kezelni a stresszt

Amikor nem érezzük jól magunkat, hajlamosak vagyunk elkerülni azokat a helyzeteket, amelyekben szerintünk könnyen idegessé válhatunk. S mivel az élet tele van ilyen „veszélyes” helyzetekkel, szinte elkerülhetetlen, hogy belebotoljunk ezekbe nap mint nap. Keressünk egy olyan módszert (például légzőtechnikát), amivel le tudjuk nyugtatni magunkat ilyenkor, és segít feldolgozni a negatív érzelmeket.

Keressünk olyan tevékenységeket, amik révén értékesnek érezhetjük magunkat

Lépjünk ki a megszokott mókuskerékből. A mindennapi rutinfeladatok mellett törekedjünk arra, hogy találjunk olyan tevékenységeket is az életünkben, amelyek révén értékesnek, fontosnak érezhetjük magunkat. Így egyszerűen kivirulhatunk.

Hagyjuk pihenni az agyunkat

Az agyunk is elfárad, ennek a fontos szervünknek is szüksége van a kikapcsolódásra, a pihenésre. Keressünk olyan tevékenységeket, amik közben nem kell gondolkoznunk, koncentrálnunk, vagy legalábbis nem a munkánkra vagy a problémákra. Aludjunk naponta 7–9 órát, hogy az agyunk fel tudjon töltődni, és újult erővel tudjunk nekivágni a másnapnak.

Sportoljunk rendszeresen

Keressünk egy olyan sportot, amit szívesen csinálunk, és iktassuk be a heti menetrendünkbe lehetőleg legalább 2-3 alkalommal. Törekedjünk arra, hogy ne hagyjuk ki, sőt, ha lehet, még sűrűbben sportoljunk. Nemcsak a fogyás miatt szükséges mindez, de egészségesebbek lehetünk a rendszeres sport segítségével.

Fotó: iStock.com/Szepy

Fotó: iStock.com/Szepy

Tervezzük meg a (közel)jövőnket

Ez talán az eddigi legnehezebb életmódbeli változás, de érdemes lehet elgondolkoznunk azon, hogy hol tartunk az életünkben, milyen közeli és távoli céljaink vannak a jövőnkre nézve, és tervezzük meg a kisebb-nagyobb lépéseket, amelyek segíthetnek ezeknek a céloknak az elérésében.

Vigyázzunk önmagunkra

Sokszor mondjuk, halljuk ezt a mondatot, de vajon tartjuk is magunkat ehhez? Figyeljünk az egészségünkre, járjunk rendszeresen szűrésekre, és ha valami fáj, valami bajunk van, azt nézessük meg, vizsgáltassuk ki. Ha szükséges, tartsunk szünetet, menjünk szabadságra, ne hajtsuk túl magunkat, figyeljünk önmagunkra és a szeretteinkre.

Jutalmazzuk meg magunkat

A legkisebb sikereket is ünnepeljük meg – jutalmazzuk meg önmagunkat valamivel. Ez lehet egy szelet sütemény is, de akár egy wellnesshétvége vagy egy színházbérlet, esetleg egy új cipő – a lényeg, hogy adjunk önmagunknak is olyasmit, amit egyébként talán nem adnánk meg, de az ilyen kisebb-nagyobb sikerek jó lehetőségek erre.

A témával Lelkünk egészsége címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása a Dunán. A stúdióban beszélget Reményiné Csekeő Borbála, Balogh Kamilla és Aranyosi Éva, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.