Egészség

Elbutulunk a légszennyezettségtől

A légszennyezés komoly problémát jelent szerte a világon, ahol nagyvárosok épültek: a szmog kifejezetten káros az egészségre, ráadásul egy új tanulmány szerint még az intelligenciánkra is hatással van.

A légszennyező részecskék egyértelműen rosszat tesznek egészségünknek: azok, akik forgalmas utak mellett laknak, gyakrabban lesznek asztmások, a magas koncentrációjú nitrogén-oxidok szív- és a tüdőbetegségeket okozhatnak, emellett a légúti fertőzések elkapására is hajlamosítanak. A szén-monoxid oxigénhiányt okoz a szervezetben, az ózon irritálja a szemet és a légzőszervek nyálkahártyáját, gyulladást okoz, az asztmások és a hörghurutosok állapotán tovább ront. A kén-dioxid izgatja a légzőrendszert, a hörgők összehúzódnak tőle, romlik a tüdőfunkció, főleg asztmásoknál. Aki szmogos helyen él, az gyakrabban számolhat gyulladásokkal, nehézlégzéssel, köhögéssel, szív-ér rendszeri megbetegedésekkel, még a várható élettartamuk is lecsökken.

Fotó: unsplash.com/gregkantra

Fotó: unsplash.com/gregkantra

A szmog és az agy

A rossz levegő kimutatható intelligenciacsökkenést is okozhat, legalábbis Kínában. Az erősen szennyezett területeken élő emberek a teszteken rosszabbul teljesítettek, nyelvi és számtani eredményeik is rosszabbak lettek, mint a tiszta levegőn élő társaiké. Az IQ csökkenése főleg a 65 év feletti időseket érinti, még rosszabb helyzetben vannak azok, akik eleve alacsony iskolázottsági szinttel élnek, esetükben olyan mértékű a csökkenés, mintha több évet kihagytak volna az iskolában. Minél több idő telik el a légszennyezett területen élők életéből, annál inkább nő a mentális betegségek és a demencia esélye, annál nagyobb károsodást szenved az intelligencia. A vizsgálatok a fiatal diákoknál is teljesítményromlást mutattak ki: gyakrabban jelentkeznek mentális betegségek, a kognitív képességek pedig egyértelműen romlanak.