Egészség

Így változik a női test 50 felett

A klimax alaposan felforgatja a testünket és a lelkünket is, de ha ez nem lenne elég, testünk teljesen normális módon változik a korral is. Az első jelek szokatlanok, ijesztőek is lehetnek.

Új egyensúlyt kell megtalálnunk az életünkben, a testünkben, és ezt egy egyensúlyvesztés, egy nehezebb időszak előzheti meg. Testünk elkezdi az öregedés jeleit mutatni, amivel emelt fővel, józanul szembe kell nézni. Termékenységünk lassan odavész, ezért újra kell definiálnunk a nőiességünket, ami természetesen nem függ attól, képesek vagyunk-e petesejteket érlelni, vagy sem. Bőrünk, izmaink veszítenek rugalmasságukból, többet kell tennünk azért, hogy megőrizzük vonalainkat. De fontos tudni, hogy minden felmerülő problémára létezik megoldás, nemcsak egy, de több is, mi pedig kiválaszthatjuk a nekünk megfelelőt.

A klimax nehézségei

Hőhullámok, rémálmok, szédülés, álmatlanság, kimerültség, depresszió: ezek mind a menopauzával járhatnak, és annak következményei, hogy a hormonrendszerünk is egy újfajta egyensúlyi állapotot igyekszik beállítani, és ehhez felrúgja az évtizedeken át jól működő régit. Ha erős testi vagy lelki tüneteket tapasztalunk, forduljunk szakemberekhez, akik hathatós segítséget tudnak nyújtani. Nem kell titkolnunk állapotunkat, nincs benne semmi szégyellnivaló, és nem kell egyedül megküzdenünk a klimax problémáival.

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Csontjaink védelmében

A hormonális változással egy időben csontjaink is megváltoznak: egyre alacsonyabbak leszünk, és a csontszövetből minden évben egy-két százalékot elveszítünk. Sokaknál ez az ösztrogénszint lecsökkenését követő egy éven belül drasztikus módon következik be, ekkor hormonpótlásra lehet szükség. A gondos kalciumpótlás és a rendszeres mozgás, a nem balesetveszélyes sportok segítenek izmosnak és erősnek maradni, illetve a csontjainkat is jó állapotban tartani.

Ciszták, daganatok

A rendszertelen menstruáció mellett közti vérzések, vérezgetések fordulhatnak elő, akár már azután is, hogy maga a ciklus megszűnt. Ezekre érdemes odafigyelni, mert rossz esetben a méhben kifejlődő daganat jelei lehetnek. Nem mindig van szükség műtétre, de ötven év körül sok nőnél végeznek a vérezgetés miatt méhkaparást, és a szöveteket elemzik, sor kerül ultrahangra is. Ötven felett már tudatosan kell védenünk az egészségünket, a méh állapotának ellenőrzése mellett a rendszeres méhnyakrákszűrés és a mammográfiai vizsgálat éppolyan fontos. Ha inkontinenciát tapasztalunk, arra is van megoldás: a megfelelő tréner segítségével végzett intimtorna nagyon jó hatású.

A bőr és a haj állapota

Hajunk vékonyabb szálúvá válhat, hullhat, elvesztheti tartását, egyre több benne az ősz hajszál. Egy jó fodrász segít nőies frizurát készíteni még ilyenkor is, nyugodtan kísérletezzünk a színekkel, fazonokkal. A szakember megfelelő vitaminokat, hajápoló termékeket is ajánlhat, amik dúsabbá, látványosabbá teszik hajkoronánkat. Bőrünkön a mimikai ráncok egész egyértelműek, nyakunkon, könyökünkön, térdünk felett már nem olyan feszes a bőrünk, öregségi foltok jelenhetnek meg. Rajtunk áll, mit kezdünk velük: számtalan krém és kozmetikai kezelés segít feszesíteni, hidratálni a bőrünket.

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Látás és hallás

Szemünk is veszít rugalmasságából, nedvességtartalmából. Kevesebb könnyünk lehet, szemszárazság léphet fel – ezt műkönnyel kezelhetjük –, és problémánk lehet az olvasással, a közeli tárgyak éles látásával. Megfelelő szemüveggel ezek a problémák jók orvosolhatók. Hallásunk sem olyan éles már, mint húszévesen volt, ez teljesen természetes. Ám ha jelentős hallásromlást tapasztalunk, túl sokat zúg a fülünk, érdemes fülészhez fordulni, aki nemcsak a megfelelő vizsgálatokat végzi el, de megoldást is segít találni rájuk.

Testsúly és ízlés

A hormonok játékának köszönhetően ízlésünk is megváltozhat, és a kilók is könnyebben szaladnak fel, mint korábban. Megfelelő étrenddel és sok mozgással megelőzhetjük az elhízást. Arra is ügyeljünk, hogy szomjúságérzetünk is egyre kevésbé határozott, tudatosan oda kell figyelnünk a napi két liter folyadék bevitelére – cserébe a változás bőrünkön is meglátszik majd.