Egészség

Ez a 6 dolog könnyen megakadályozhatja, hogy fogyjunk – a szakértő szerint

A fogyókúra összetett dolog. Még ha azt is gondoljuk, hogy az egész csak az étrendről és a testmozgásról szól. Nem kétséges: fontos, hogy egészségesen étkezzünk és rendszeresen sportoljunk, de emellett még több összetevője is van annak, ha fogyni szeretnénk – ezekre sokszor nem gondolunk, egyszerűen csak nem értjük, miért nem tudjuk leadni azt a néhány kilót. Mutatjuk, mik ezek: ez a 6 dolog könnyen megakadályozhatja, hogy fogyjunk – a szakértő szerint.

Hormonok

Amikor valakinél hirtelen súlygyarapodást figyelnek meg, gyakran felmerül, hogy esetleg gond lehet a pajzsmirigyműködésével. A pajzsmirigy által termelt hormonok ugyanis fontos szerepet játszanak az anyagcsere működésében, és termel olyan hormonokat, amelyek fontos szerepet játszanak a súlygyarapodásban és a súlyvesztésben.

Alvás

Az alváshiány növeli az éhségérzetet, és rossz irányba módosíthatja az étrendünket. Egy tanulmány szerint azok a nők, akik négy egymást követő éjszakán keresztül csak négy-négy órát aludtak, csaknem 500 kalóriával többet vittek a szervezetükbe, mint azok, akik rendszeresen kialudták magukat.

Fotó: iStock.com/twinsterphoto

Fotó: iStock.com/twinsterphoto

Baktériumok

A kutatók felfedezték, hogy léteznek olyan baktériumok a szervezetünkben, amelyek képesek több kalóriát „kivenni” az elfogyasztott ételekből, mint mások. Például székrekedés idején több idejük van arra, hogy több kalóriát raktározzanak. Ezek a baktériumok ráadásul megváltoztathatják az étvágyunkat is, vagyis nemcsak az anyagcserénk lassulhat miattuk, de még többet is ehetünk, mint általában.

Gyulladás

Egy-egy krónikus gyulladás az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a diétánk nem működik. Fontos, hogy felfedezzük ennek a gyulladásnak a gyökereit, és kezeljük, megszüntessük azt. Érdemes ennek érdekében megváltoztatni az étrendünket is – de mindenképp kérjük ki szakember véleményét.

Gyógyszerek mellékhatásai

Olvassuk el figyelmesen, hogy az általunk szedett gyógyszereknek milyen mellékhatásaik vannak. Könnyen lehet, hogy a fokozott étvágyunk vagy a súlygyarapodásunk egy-egy mellékhatásnak köszönhető.

Feldolgozatlan érzelmek

Az egyik leggyakrabban figyelmen kívül hagyott tényező, pedig sokan hajlamosak arra, hogy pluszkalóriát vigyenek a szervezetükbe, mert örömükben vagy bánatukban többet esznek, és egészségtelenebb ételeket, mint egyébként.

Ha úgy érezzük, mindent megteszünk, mégsem sikerült fogynunk, érdemes lehet felkeresni egy szakembert. Kérjünk kivizsgálást és tanácsot, hogy kiderüljön, mi lehet a valódi oka annak, hogy nem sikerül leadnunk néhány fölösleges kilót.