Egészség

Itt az ősz, a zárt cipők – és velük a lábszag

Ahogy megérkezik az eső és a zárt cipős őszi idő, vele jönnek az egyre kellemetlenebbé váló szagok is. Mit tehetünk a lábszag ellen?

A nejlonharisnya és a zárt cipő kombinációja ritkán lesz rózsaillatú, de persze egy sima zoknis-sportcipős lábnak is szaga lehet estére. Egyrészt nincs miért szégyenkeznünk, hiszen ez teljesen normális: lábunk is izzad, a baktériumok pedig hamar rossz szagúvá varázsolják az egész környezetüket. Mindez bele van préselve késő délutánig egy cipőbe, ami vagy jól szellőzik, vagy nem, és máris érthetővé válik minden kellemetlenség. Jó tudni, hogy a legtöbbünk így van ezzel.

Sok múlik a zoknin

Az izzadság a zokniban, a harisnya anyagában landol, ezért jobban járunk, ha tisztán természetes anyagból készült termékeket hordunk. Azt is ki lehet bármikor cserélni, ha nedvesnek érezzük, a női táskában egy kis gombóc zokni igazán elfér. Ha hazaértünk a munkából, cseréljük le a zokninkat is, így nem kísért tovább annyira a lábszag.

Fotó: iStock.com/RyanKing999

Fotó: iStock.com/RyanKing999

Mi legyen a cipővel?

Ha tehetjük, viseljünk bőrcipőt a műanyag helyett, sportcipőnk is legyen jól szellőző. S bár nem mindenhol szokták a cipőt is kitisztítani, sokat segít, ha többheti hordás után kicsit pihenni hagyjuk az adott lábbelit. Ha rossz szaga van, nyugodtan mossuk ki, ha az anyag engedi, vagy esténként szórjunk bele szódabikarbónát.

Izzadásgátlás a lábon

A láb izzadását könnyen meg tudjuk akadályozni különböző hintőporok, dezodorok, sprék használatával, amik jó esetben még illatosítottak és antibakteriálisak is. Így biztos, hogy sokkal kellemesebb illata lesz a lábunknak. Főleg akkor jön jól a lábunkon alkalmazott izzadásgátlás, ha stresszes helyzetben vagyunk, és a szokásosnál is több izzadságot termelünk, vagy ha a hormonok játékának köszönhetően hőhullámokkal küzdünk. A hormonális változás egyébként érdekes módon az illatunkat is képes megváltoztatni.

Fertőzés és elhalt bőr

Két olyan oka is lehet a lábszagnak, aminek semmi köze a cipőhöz vagy az izzadáshoz. Az egyik a lábgomba, ami meglepően hamar ki tud alakulni alattomosan, hogy már csak a viszketésből és a fehér foltokból vegyük észre: kezelésre szorul. Különböző krémek segítségével könnyen visszaszoríthatjuk, de fontos a megfelelő törülközés is. Az elhalt bőrök pedig mindenkinek ott vannak a lábán, részben ezek adják a rossz szagért felelős baktériumok tápanyagát. Hetente egyszer áztassuk be a lábunkat, majd kíméletesen, óvatosan távolítsuk el a bőrkeményedéseket, és radírozzuk át a lábainkat. Utána egy könnyed hidratálás után már kész is vagyunk, és legközelebb biztos, hogy illatosabbak lesznek a lábaink.