Egészség

Ez történik a testünkkel, amikor masszíroznak

A masszázs nagyon régóta része pihenésünknek, ellazulásunknak, gyógyulásunknak. Több ezer éves technikák állnak rendelkezésünkre, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból, de a legjobb, hogy már állatok számára is elérhető.

A masszírozást már időszámításunk előtt háromezer évvel is ismerték és alkalmazták, főleg Keleten. Az ókori görögök gyógyítottak is vele, de a svédmasszázsra a 19. századig kellett várni, amíg Per Henrik Link svéd gyógytornász megteremtette az alapjait. A jó masszírozás megnyugtat és felfrissít egyaránt. Stimulálja az idegsejteket, csillapítja a fájdalmat, javítja a bőr anyagcseréjét, javul a sejtek oxigénellátása. Kiválóan és gyorsan oldja a stresszt, hiszen az idegrendszer és a reflexzónákból álló hálózat közvetlenül kap ingereket. Nemcsak a bőr és az izmok, de akár a belső szervek működése, az anyagcsere is megváltoztatható helyesen végzett masszírozás segítségével. Persze nem lehet rögtön belevágni a közepébe, a jól felépített masszázs kellemes, a szív irányába történő simításokkal és olajos bedörzsöléssel kezdődik, ami élénkíti a vérkeringést, a nyirokkeringést, és felkészíti a szervezetet a gyúró, nyomkodó mozdulatokra, az izmok, görcsök fellazítására. A legtöbbünk a vállában, nyakában, csuklyás izmában hordja ki a feszültséget, itt fájhat a legjobban a masszázs, és gyakran egész kúra kell ahhoz, hogy kilazuljanak görcsös izmaink.

Ahogy egyre inkább megismertük a masszázs gyógyhatásait, úgy kezdtük el állatokon is alkalmazni. S ők legalább annyira élvezik, mint mi, emberek.

Bizalom kérdése, no és egészségé

Miközben már állatokra specializálódott, képzett masszőrök is élnek a tengerentúlon, itthon néha van egy kis zűrzavar abban a kérdésben, ki számít hivatalos masszőrnek – a jobb helyeken ki van téve a falra a szakember minden végzettségét igazoló papír. Ráadásul hogy kinek hagyjuk, hogy megmasszírozzon, erősen bizalmi kérdés, érdemes megtalálni a számunkra legjobb szakembert. Még hozzá se menjünk masszázsra, ha menstruálunk, szédülünk, vérnyomásproblémáink vannak, vagy gyulladás van a szervezetünkben. Láz, hőemelkedés is kizáró ok, de a műtéti vagy fogászati beavatkozások is pihenést igényelnek előbb. Terhesen vagy teli gyomorral sem mindenkinek javasolt a kezelés. Ha krónikus mozgásszervi problémával küzdünk, képzett gyógymasszőr vagy gyógytornász segíthet.