Egészség

Ez az új vegyület megállíthatja az öregedést

A kutatók új, növényi vegyületet fedeztek fel, mely csökkenti a sejtek öregedésének hatásait, meghosszabbíthatja az élettartamot és elősegíti az egészséget, akkor is, ha a kezelést idősebb korban kezdik el.

Az öregedés fontos kutatási terület manapság, a genetikától kezdve a szépségiparig számos ágazat keresi az örök fiatalság titkát. Most a Minnesotai Egyetem és a Mayo Klinika kutatói új megoldást találtak egy olyan vegyület formájában, mely segít megakadályozni a roncsolódott sejtek káros hatásait.

Az öregedés során a szervezetben egyre több sérült sejt halmozódik fel, és ezzel párhuzamosan az immunrendszer takarításba kezd, hogy megszabaduljon ezektől a sejtektől. Míg fiatalabb korban ez a művelet hatékonyan működik, idősebb korban már nem tud olyan hatásfokkal működni, ezért a sérült sejtek felhalmozódnak és gyulladást okoznak, és olyan enzimeket bocsátanak ki, melyek károsíthatják a szöveteket.

unsplash.com/Lucas Vasques

unsplash.com/Lucas Vasques

Idős egerek esetében is hatásos

Robbins és társai idős egerekkel kísérletezve találták azt, hogy a Fisetin nevű, gyümölcsökben és zöldségekben található vegyület segít az egészség helyreállításában és az élettartam meghosszabbításában. Az eredmények azt mutatják, hogy a vegyület segítségével növelhetjük az egészségesen töltött évek számát időskorban is – mondta Robbins. – De még sok kérdést kell megválaszolnunk, például a megfelelő adagolással kapcsolatban.

Új vizsgálati módszer kellett a felfedezéshez

A kutatóknak eddig nem álltak rendelkezésére azok az eszközök, melyek segítségével ki tudták volna deríteni, hogyan hat egy bizonyos szer a különböző öregedő szövetekre, és milyen kezeléssel lehetne megállítani a sejtek öregedését. Most azonban a tömegcitometria, vagy CyTOF módszerét alkalmazták, először az öregedés kutatásában. Az eljárás megmutatja, hogyan is működik egy adott szer, és hogyan hat a károsodott sejtekre – mondta Robbins.