Egészség

Diétamesék – Vásároljunk tudatosan egy sikeres diéta reményében

Számtalanszor elhatároztam már, hogy csak olyan élelmiszereket veszek, amik nem csábítanak bűnre. Sokszor sikerült is, de persze mindig megtaláltam a kiskapukat. Vagy elfogyott a türelmem és a kitartásom, és vettem egy szelet sütit, ezután pedig már olyan könnyű megvenni a következőt és még számos, egyébként egészségtelen ételt, hogy már nem is emlékeztem, egyáltalán elkezdtem-e a diétát, vagy megint csak szerettem volna. Pedig nem újdonság, hogy a sikeres diéta (az elhatározáson és a kitartáson túl) a tudatos vásárlással kezdődik.

Az én esetemben minden fogyókúra valahogy úgy kezdődik, hogy valamiért nincs jókedvem, és két nap múlva rádöbbenek, hogy azért nem érzem jól magam a bőrömben, mert már megint nem figyeltem az étkezéseimre, és mindenfélét összeettem, ráadásul egy hete nem is futottam, szóval biztos vagyok benne, hogy híztam, és nemcsak úgy érzem, hanem tényleg. Ekkor jön az agyalás, hogy akkor mostantól csak egészséges ételeket eszem, két perc alatt máris a fejemben a heti terv, fel kell pörgetnem egy kicsit az anyagcserémet, és holnaptól (hétfőtől) előveszem a futócipőmet, mert ez így nem mehet tovább. Nincs több csalás, nincs több kiskapu, új életet kezdek – már ami az életmódomat illeti.

Fotó: iStock.com/Martinina

Fotó: iStock.com/Martinina

Kimerészkedem a konyhába, kinyitom a hűtőt, nézem a kamrát, és már látom, hogy ebből vásárlás lesz, ami egyébként nem olyan nagy baj, végül is szeretek vásárolni. Nem csoda, ha az üzletbe belépve olyan sokan elbizonytalanodnak, és végül olyasmit is vesznek, ami valójában nem passzol a diétájukhoz. Mennyi kísértés! Még akkor is, ha tudjuk, hogy mit szabad, és mit nem, és a zsíros vagy félzsíros sajt tilos, ahogyan bármilyen csokiba mártott szénhidrát is, még ha az egy ropogós croissant, amit a franciák esznek, ők meg olyan jól néznek ki, szóóóval…

Tartsuk magunkat az elhatározáshoz

Írjunk listát. Gondoljuk végig, hogy mit szeretnénk reggelizni, vacsorázni, és jó, ha a következő három-négy napra előre eltervezzük, mit főzünk majd magunknak. Írjuk össze, mi szükséges mindehhez. Zöldségek és gyümölcsök szinte biztos lesznek a listánkon, ezeket érdemesebb beszerezni a termelői piacon. Zabpehely, quinoa, barna rizs, mandula – kinek mit enged meg a választott étrend. A lista legyen teljes, és ragaszkodjunk hozzá, ne engedjünk a csokis perec hívogatásának.

Nézzük meg az összetevőket. Egyes termékek esetében ugyanis könnyen előfordulhat, hogy bár egészségesnek hisszük őket, és azt gondoljuk, hogy segíthetik a fogyásunkat, de ha végigolvassuk az összetevők listáját, kiderül, hogy van bennük cukor, búzaliszt, bármi, ami nálunk tiltólistás dolog. Ezeket a termékeket ne vegyük meg, keressünk helyettük olyasmit, ami valóban megfelel a diétánknak.

Fotó: iStock.com/Choreograph

Fotó: iStock.com/Choreograph

Változatosan étkezzünk. Törekedjünk arra, hogy változatosan étkezzünk, vagyis az étrendünket úgy állítsuk össze, hogy ne unjunk rá két nap alatt, mert az könnyen sikertelenséghez vezethet. Ezt a bevásárlásnál is tartsuk szem előtt. Persze amikor az árut a kosarunkba pakoljuk, mint egy számológép, egymás után adjuk össze a termékek árát, de jusson eszünkbe, hogy hosszú távra tervezünk, vagyis az első, nagy bevásárlás talán kicsit többe kerülhet, de aztán valószínűleg egy hétig a környékére sem megyünk a boltnak, vagyis gondoljunk erre, amikor például kétféle zöldségmixet teszünk a bevásárlókocsiba.

Ha sikeresen tartottuk magunkat a tervhez, és túl vagyunk a fizetésen is, joggal lehetünk büszkék magunkra hazafelé menet. Ha ügyesen vásároltunk, a következő napokban tényleg csak olyasmit eszünk majd, ami hozzájárulhat az egészségünk megőrzéséhez és a fogyókúránkhoz. Csak ne adjuk fel idő előtt!