Egészség

Csavar a látásban: amikor már közelre sem látunk jól

Negyvenéves kor felett sajnos elkezdődnek a közelre látás problémái: egyre messzebb kell tartanunk magunktól a szöveget, ha el akarjuk olvasni. Igen ám, de mit tegyen az, akinek emellett még rövidlátása is van?

A rövidlátás jellemzően iskoláskorban kezd kialakulni, egyre nehezebben látjuk messziről a táblát, nehezen vesszük ki az arcokat, miközben közelre tökéletesen jól látunk. Minél kisebb a romlás, annál tovább bírjuk szemüveg nélkül, de egy idő után vége a hunyorgásnak és a fejfájásnak: szemüvegesek leszünk. A látásromlás emberenként változó mértékű, de általában fiatal felnőttkortól már nem változnak jelentősen a dioptriák. Eddigre rég megbékéltünk a szemüveggel vagy a kontaklencsével, és megszoktuk, hogy távolra nélkülük csak igen nehezen látunk, közelre viszont szemüveg nélkül is tökéletesen. Ezt az állapotot kavarja össze a negyven év felett kezdődő távollátás.

Mi történik a szemünkkel?

Ahogy haladunk előre a korban, a szemünk szövetei veszítenek rugalmasságukból, sejtjeink egyre nehezebben regenerálódnak, és látásunk romolhat. Ennek gyorsaságát sok minden befolyásolja: öröklött tényezők, munkahelyi körülmények, az odafigyelés, a rendszeres, legalább évente megejtett szemészeti kivizsgálás, az egészséges étrend, a cukorbetegség elkerülése vagy megfelelő kezelése. A homályos látás mellett szemszárazság léphet fel, ami a csökkenő könnytermelésnek köszönhető: sokaknál a menopauza idején válik ez igazán zavaróvá. Ha magas vérnyomásban vagy cukorbetegségben szenvedünk, ez tovább ronthat szemeink állapotán. Mindezek mellett egyre nehezebben olvashatunk közelről, és eleinte úgy korrigálunk, hogy az olvasnivalót messzebb helyezzük magunktól. De a kartávolságon túl elfogynak az eszközeink, és bizony olvasószemüveget kell csináltatnunk.

Fotó: iStock.com/LightFieldStudios

Fotó: iStock.com/LightFieldStudios

Ezért érdemes szemészhez menni

Nagyon sokan próbálják megspórolni a szemészeti kivizsgálást, és leemelnek egy olvasószemüveget a legközelebbi polcról a hipermarketben. Ez azonban nagyon rossz ötlet, hiszen csak orvosi vizsgálattal lehet eldönteni, pontosan milyen dioptriájú szemüvegre van szükségünk, és egyáltalán egészségesek-e a szemeink. A szemész nemcsak a megfelelő látásélességet biztosítja, hanem ennél sokkal többet: megméri a szemnyomást, megvizsgálja az erek állapotát, megnézi, elkezdődött-e valami kóros folyamat – például hályogképződés –, amit eddig észre sem vettünk, és segít lelassítani a szem öregedését.

Ha már szemüvegesek vagyunk…

Ha eleve szemüveget vagy kontaklencsét hordunk, és úgy ér minket az olvasási nehézség, akkor elkezdenek bonyolódni a dolgok. Régen ezt úgy oldották meg, hogy volt egy szemüveg a távollátáshoz, és egy másik az olvasáshoz, s ezeket cserélgették. Szerencsére ma már szemüvegből és kontaklencséből is kapni bi- vagy multifokálisat. Ehhez még vegyük hozzá azt is, hogy a szem öregedésével a távolba történő látás élessége is tovább romolhat.

Ilyen a bifokális lencse

A bifokális lencséjű szemüvegnek két fókuszpontja van: ha egyenesen előre nézünk, akkor távolra látunk jól, ha lefelé pillantunk, olvasni tudunk megfelelően. Az első ilyen szemüveg még nagyon szokatlan, hiszen meg kell szoknunk, mikor merre nézzünk ahhoz, hogy élesen lássunk, de hamar hozzá lehet edződni. Eleinte legyünk óvatosabbak vezetés, lépcsőzés, sportolás közben is. Nagy előnye, hogy csak egyetlen szemüvegre van szükségünk, nem hagyjuk mindig otthon a másikat vagy kell magunkkal cipelnünk és váltogatnunk. Ha a munkatávolságra, azaz 60–100 centire sem látunk jól, már multifokális lencsére lehet szükségünk. Ez esetben a lencsén nincs zavaró választóvonal, ami megkülönbözteti a különböző távolságokra nyújtott segítséget, a dioptria fokozatosan változik.