Egészség

Bio-paleo müzlit vontak ki a forgalomból

A német hatóság atropin- és szkopolamintartalom miatt adott ki riasztást egy Ausztriából származó bio-paleo müzlire. Az élelmiszert levették a boltok polcairól, az üzletekben visszaveszik a már megvásárolt termékeket.

A dm-ben kapható müzlit a laboratóriumi tesztek során talált tropán alkaloid szennyezés miatt vonták ki a forgalomból. A forgalmazó levette a polcairól a terméket, a visszahívásról honlapján jelentetett meg tájékoztatót. A Nébih felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy ha korábban vásároltak a termékből,  ne fogyasszák el, a dm Kft. a már megvásárolt termékeket a vásárlás helyétől függetlenül üzleteiben visszaveszi.

A termék azonosító adatai

  • A termék megnevezése: dmBio Paleo Müsli, 500 g
  • Forgalmazó: dm Magyarország Kft.
  • Gyártó: BiologoN GmbH, Ausztria
  • 2019.05.30 minőségmegőrzési idővel bezárólag valamennyi gyártási tétel érintett
  • RASFF referenciaszám: 2018.2695
unsplash.com/Annie Spratt

unsplash.com/Annie Spratt

Amit a tropán alkaloidokról tudni érdemes

A tropán alkaloidok egyes növények toxikus hatású anyagai, melyek a növény minden részében, így a magjában is megtalálhatóak, közismert képviselőjük a többek között a burgonyafélék családjában és a nadragulyában megtalálható atropin, melyet gyógyászati célra is felhasználnak. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. Mivel a bioültetvényeken nem alkalmaznak növényirtó szereket, a gabonatáblákon előfordulhatnak gyomnövények. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve átmeneti egészségkárosodást és tüneteket okoznak, befolyásolják a központi és a vegetatív idegrendszer működését. Látászavart, pupillatágulást, fáradékonyságot, szédülést, szájszárazságot, szívritmuszavart és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak. A cég a vásárlóitól elnézést kér a kellemetlenségek miatt.