Egészség

Stroke-ot kapott Paola belga anyakirályné Velencében

Stroke-ot kapott Paola belga anyakirályné szerdára virradóra az olaszországi Velencében, állapotáról egyelőre nem tudni biztosat.

Az RTBF belga közszolgálati csatorna tájékoztatása szerint az előző uralkodó, II. Albert 81 éves feleségét még szerdán visszaszállítják Belgiumba – adta hírül az MTI.

Egyelőre a részletek nem ismertek, nem tudni azt sem, hogy milyen állapotban van az olasz származású anyakirályné, akinek az elmúlt években voltak egészségügyi problémái, egyebek mellett szívritmuszavara.

Paola belga anyakirálynő. Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ

II. Albert király húsz év uralkodás után idős kora miatt 2013-ban mondott le a belga trónról legidősebb fia, Fülöp javára.

Néhány tudnivaló a királynéról

Paola a hatodik, legkisebb gyermeke volt Fulco, Prince Ruffo di Calabria, Guardia Lombarda hatodik hercegének. Anyja Luisa Gazelli di Rossana e di Sebastiano (1896–1989) bárónő, Lafayette báró leszármazottja. Paola, akinek ereiben olasz és belga nemesi vér is folyik, fiatalkorában rendkívüli szépségnek számított.

Bár Paola folyékonyan beszél franciául, olaszul, angolul és németül, a belga sajtó (egy része) rendszeresen kritizálja, mivel nem tanult meg folyékonyan flamandul.

1959. július 2-án ment hozzá Alberthez, aki akkor a Liège hercege címet viselte (a trónt bátyja, Balduin belga király foglalta el). A királyi párnak összesen 3 gyermeke született. (Forrás: Wikipédia)

Cikkünk folyamatosan frissül.