Egészség

Tényleg jobban tanul a „halolajos” gyerek?

A halolaj, vagyis pontosabban az ómega-3 zsírsav bevitele felnőttekre és gyerekekre egyaránt hat. Ugyanakkor az is kiderült a legutóbbi kutatásokból, hogy nem csodaszerrel van dolgunk.

Néhány évvel, évtizeddel ezelőtt szinte tombolt a halolajláz. Egy tanulmányban kimutatták,  hogy a naponta adagolt esszenciális zsírsav javított a rosszabbul olvasó gyerekek teljesítményén. Napi 600 mg-nyit kaptak belőle a 7–9 éves kis tesztalanyok négy hónapon át, miközben a kutatók az olvasási képességeiket vizsgálták. Azok, akik alapvetően gyengén teljesítettek, és halolajat kaptak, sokkal gyorsabban fejlődtek, mint a placebót szedő társaik. A titok abban lehet, hogy az ómega-3 zsírsav javítja az agy teljesítményét, támogatja a neuronok növekedését és egymással való kapcsolattartását. Ám a kísérlet eredményeit sokan megkérdőjelezték, mivel azt egy étrendkiegészítőket gyártó cég kezdeményezésére végezték el, és csakis az olvasási készséget mérték, és míg a szülők a viselkedés javulásáról is beszámoltak, az adott gyerekek tanárai úgy nyilatkoztak, hogy ők semmiféle javulást nem láttak. Az ómega-3 zsírsav agyra gyakorolt hatása pedig Michael Crawford tudós szerint – aki tanulmányozta a halolaj fő összetevőjét – csak akkor érvényesül, amikor a gyerkőc még az anyaméhben fejlődik. Miután a gyerekek megszületnek, agyuk szerkezete már definiált, és senkiből nem lesz zseni csakis amiatt, mert halolajat szed.

Fotó: iStock.com/Eziutka

Fotó: iStock.com/Eziutka

Minden tanulmány mást mond?

Más tanulmányok viszont azt állítják, hogy az emberi agy 30%-át az ómega-3 zsírsav egy fajtája teszi ki, ezért ha nincs belőle elegendő, akkor annak intelligenciánk, értelmi képességünk látja kárát. Még felnőtteknél, időseknél vagy agysérülést elszenvedőknél is javít a memórián, lassítja az agy öregedését, és még a depresszió ellen is hatékonynak bizonyulhat. Gyerekeknél csökkentheti a szorongást, és még az éjszakai alvást is könnyebbé teszi, legalábbis egy 362 gyerek bevonásával készült oxfordi kutatás szerint. Azt figyelték, hogy a gyerekek mennyire alszanak mélyen, és hány órán át szundítanak. Az a kontrollcsoport, akik placebo helyett 600 mg ómega-3 és ómega-6 zsírsavban gazdag halolajat kapott naponta, egy órával hosszabb alvásidőt mutatott, és mélyebben, nyugodtabban pihent.

A legújabb kutatási eredmények

Ugyanaz a csapat, akiknél 2012-ben megállapították, hogy az olvasási képességeik javultak a zsírsavtól, a legújabb kutatások szerint nem az ómega-3 zsírsavtól javult fel. Ebben a másik kísérletben is 376 olyan 7–9 éves gyereket vizsgáltak, akik rosszabbul teljesítettek az átlagnál, és kiderült, hogy akik 16 héten át halolajat kaptak, azoknak sem javult jobban a memóriája és az olvasási képessége, mint a placebós csoportnak. A kutatás vezetője elmondta, hogy ez nem jelenti azt, hogy az ómega-3 zsírsavak ne lennének hasznosak a gyerekek számára, csupán annyit, hogy a hatásuk nem olyan jelentős és erős az olvasási, tanulási képességekre, mint azt korábban gondolták.

Fotó: iStock.com/Sasiistock

Fotó: iStock.com/Sasiistock

Hogyan legyen elég ómega-3 zsírsav a gyerek szervezetében?

A legtöbbet természetes formában tengeri halak fogyasztásával vihetjük be a szervezetbe felnőttnél és gyereknél egyaránt. Az édesvízi halak erre nem megfelelők, bár hazánkban a busa hal zsírjában található ómega-3 zsírsav. A legtöbbet a makrélában találjuk, de sokat tartalmaz a lazac, a csukamájolaj, a hering, a szardínia, a lenmag, a chiamag, a szójabab és a dió is. Ha ezekből nem tudunk eleget az asztalra tenni, akkor jöhetnek a minőségi étrendkegészítők.