Egészség

Hozzuk egyensúlyba a hormonszintünket ennek a 5 lépésnek a segítségével

Az évszakok váltakozása befolyásolhatja a közérzetünket, ahogyan a tavasz, úgy az ősz is hatással lehet a hangulatunkra. Bármi miatt billen ki a hormonháztartásunk egyensúlya, fontos, hogy tegyünk ellene – a megelőzés a legjobb, de ha észleljük az első jeleket, megpróbálhatjuk mi is helyrebillenteni, illetve kérjünk orvosi segítséget az egészségünk érdekében. Mutatunk néhány ötletet, amit megtehetünk a szervezetünk és a közérzetünk védelmében: hozzuk egyensúlyba a hormonszintünket ennek a 5 lépésnek a segítségével.

Kerüljük a hormontartalmú készítményeket

Kérjük ki az orvosunk véleményét és tanácsát, és amennyiben szerinte is megoldható, próbáljuk meg kiiktatni az életünkből a hormontartalmú készítményeket – ha szedünk ilyen tablettákat, készítményeket. Konzultáljunk egy szakemberrel, hogy ő mit javasol, és aszerint cselekedjünk.

Figyeljünk a cukorfogyasztásunkra

Azt mondják egyes szakemberek, hogy a cukor igazi bomba a hormonjainkra nézve: befolyásolja a súlyunkat, az éhségérzetünket és a vércukorszintünket. A cukorbeviteltől függően másképp működik a szervezetünk, befolyásolhatja az anyagcserénk gyorsaságát, de akár a menstruációs ciklusunkra is hatással lehet.

Fotó: iStock.com/karandaev

Fotó: iStock.com/karandaev

Fokozzuk a zöldségbevitelt

Többek között a brokkoli, a karfiol és a hozzájuk hasonló zöldségek kifejezetten előnyösen hathatnak a hormonháztartásunkra. A szakemberek szerint a fölösleges, szükséges szinten fölül termelődött hormonokat megkötik is kitisztítják azokat a szervezetünkből.

Csökkentsük a stresszt

Nem újdonság, miszerint a fokozott stressz felboríthatja a hormonjaink egyensúlyát, és a hízástól kezdve álmatlanságon vagy bőrporblémákon keresztül számos káros hatással lehet az egészségünkre. Vagyis próblájunk meg kikapcsolódni, csökkentsük a stresszt az életünkben.

Figyeljünk a bélrendszerünk egészségére

Meglepőnek tűnhet, de az étkezésünk a cukron túl is hatással lehet a hormonjainkra. Az anyagcserénk felpörgetése vagy egy tisztítókúra jó hatással lehet  a szervezetünkre, általában az egészségünkre, így többek között a hormonszintünk kiegyensúlyozásában is segíthet.