Egészség

Alzheimer vagy életközepi válság?

Az Alzheimer nemcsak az idősebb korosztályt érinti, hanem az 50-esek körében is felbukkanhat, méghozzá eltérő tünetekkel, melyeket nem mindig ismernek fel az orvosok.

Szeptember 22-e az Alzheimer-kór világnapja, amely azért jött létre, hogy felhívja a figyelmet a betegséggel kapcsolatos tudnivalókra. Az egyik kevésbé ismert tény, hogy nemcsak a legidősebb korosztályt érinti a demenciának ez a fajtája, hanem akár az 50-esek is veszélyben lehetnek. Az Alzheimer-betegek mintegy 5% -a 65 évesnél fiatalabb.

Eltérő tünetek

Míg a fiatalabb korban és a később kialakuló Alzheimer mögött ugyanazok az agyi folyamatok rejlenek, az amiloid és a tau nevű fehérjék abnormális felhalmozódása, a tünetek különböznek. A 65 év alatti betegeknél jellemzőbbek a nyelvi nehézségek, a vizuális feldolgozás és a szervezés, a tervezés terén fellépő problémák. Ebben a korosztályban nem annyira a klasszikus memóriapanaszok dominálnak. Ezért is keverik össze gyakran az orvosok más betegségekkel, például depresszióval.

unsplash.com/Meghan Holmes

Fotó: unsplash.com/Meghan Holmes

A korai diagnózis segíthet

Pedig az időben felállított diagnózis segít abban, hogy lassítani tudjuk a kognitív hanyatlást. Bár az Alzheimer-kór jelenleg még nem gyógyítható, vannak olyan klinikai kísérletek, amelyekben a betegség során kialakuló kóros fehérjéket igyekeznek ártalmatlanítani, illetve léteznek gyógyszerek a tünetek kezelésére, bár ezek elsősorban a memóriaproblémákat kezelik.

Fontos az egészséges életmód

Az egészséges életmód bizonyítottan lassítja a leépülést, ezért fontos, hogy a betegek mindent megtegyenek a szervezetük karbantartása érdekében. Ebbe beletartozik a testmozgás, ezen belül is különösen az aerobik ajánlott, valamint az egészséges táplálkozás. Ha szeretnénk sokáig szellemileg aktívak maradni, meg kell tanulnunk, hogy mit tehetünk agyunk védelmének érdekében.