Egészség

Ezek a gyönyörű, nagy szemek egy betegség következményei

A 2 éves Mehlani Ramirez szemei olyan nagyok, mintha egy rajzfilmből lépett volna elő. A bájos kis arcot azonban egy genetikai eredetű betegség torzítja el.

A genetikai eredetű betegség, az Axenfeld–Rieger-szindróma a kislány arcának több részénél is szokatlan kinézetet okoz. A cuki kis kétévest szerencsére nem gúnyolják, de édesanyja előre fél attól, mi lesz, ha lánya óvodába vagy iskolába kezd járni. Eddig maximum olyan megjegyzéseket kaptak, amikben a kislány gyönyörű, hatalmas szemeit dicsérik, az anyuka pedig minden alkalommal azon lamentál, hogy elárulja-e a betegséget, vagy csak simán megköszönje a kedves szavakat. A legtöbb esetben az utóbbi megoldás mellett dönt, és csak mosolyog.

A betegségről

Az Axenfeld-Rieger szindróma örökletes kór, gyógyítása egyelőre nem lehetséges. Sajnos dominánsan öröklődik, azaz a beteg gén „dominál”, és a szülők közül egyiknek is betegnek kell lennie. A megszülető babáknak ötven százalék az esélye megbetegedésre.  Mehlanie csupán egy hetes volt, amikor kiderült a betegsége. A leginkább érintett területet a szemei jelentik, a szaruhártyát és az íriszt nem olyan, mint az átlagembernél,  a szivárványhártya elhomályosulhat, sőt, apró lyukak is kialakulhatnak benne. Sajnos a kislánynál a szemben kialakuló magasabb nyomás miatt glaukóma is jelentkezett már, ami most még nem zavarja a látását, de később akár meg is vakíthatja. Szerencsére az orvosok odafigyelnek, és megműtik Mehlanie szemeit, ha szükséges. Addig folyamatosan napszemüveget kell viselnie a szabadban, mert szemei nagyon érzékenyek a fényre.  A kis arcot érintő deformitások nem annyira feltűnőek, mert már több műtétet is végeztek az orvosok ennek érdekében.  Édesanyja néha azon sírdogál, milyen nehézségeken kell keresztülmennie kislányának,  s mi várható még a jövőben, de Mehlanie szerencsére nemcsak aranyos, de kifejezetten erős is.