Egészség

Szeptember 15-én tartják világszerte a nemzetközi prosztatanapot

Minden évben szeptember derekán tartják a nemzetközi prosztatanapot, ahol a szűrések és a megelőzés fontosságára hívják fel a férfiak figyelmét.

Az Európai Urológus Társaság kezdeményezésére megtartott emlékeztető nap a prosztata egészségére irányítja a figyelmet. Ha nincs rendben e szerv egészsége, gyulladt, vagy rákos daganat fejlődik benne, annak vizelési nehézségek, fájdalmak lehetnek az első tünetei. Ám sok férfi csak akkor fordul orvoshoz, amikor már késő. Az időben felfedezett betegség jól gyógyítható, ám pont a szűrővizsgálatoktól való rettegés miatt a problémát sokan a szőnyeg alá söprik. Így lehet, hogy a prosztatarák a második leggyakoribb daganattípus a férfiak körében, és a legtöbb bajt már csak előrehaladott állapotban fedezik fel. Ha minden évben egyszer, a jeles nap környékén a férfiak elmennének szűrésre, sok rosszindulatú betegség és az azzal járó halálozás is csökkenhetne.

Fotó: iStock.com/yacobchuk

Fotó: iStock.com/yacobchuk

Mit tehetünk nőként?

A legtöbb férfi nem szeret orvoshoz járni, csak akkor teszik tiszteletüket a rendelőben, amikor már nagy a baj, és nem tudják tovább elviselni a fájdalmat. Mi, nők ennél gyakrabban járunk nőgyógyászati szűrővizsgálatra, pedig az sem kellemesebb. A méhnyakrákszűrés ugyan kötelező, de a prosztatarákszűrés nem, ezért sok férfihoz el sem jut az információ. Mi, feleségek, barátnők sokat tehetünk azért, hogy párunk igenis elmenjen az egyébként fájdalommentes vizsgálatra évente egyszer, és megnyugodva folytathassa tovább az életét. Beszélgessünk vele erről, vagy kérjük meg egy orvos ismerősünket, barátunkat, hogy segítsen információkkal.

A Movember mozgalom sokat tesz azért, hogy a férfiak büszkék legyenek egészségtudatosságukra, és elmenjenek a szűrővizsgálatra. Novemberben emiatt sokan külön bajuszt vagy szakállt növesztenek, de sok, a mozgalmat támogató nő is hord műbajuszt. Így humorral talán jobban fel lehet oldani az orvos elleni tiltakozást is.