Egészség

Ezekre a dolgokra figyeljünk sminkelésnél, ha kontaktlencsét hordunk

Ha csak nemrég lett kontaktlencsénk, akkor valószínűleg felmerülhet bennünk sok-sok kérdés azzal kapcsolatban, pontosan hogy is kell ilyen helyzetben sminkelnünk, hogy ne essen bántódása a szemünknek, és milyen termékeket kell használnunk a jövőben. Következő cikkünkben ebben próbálunk segíteni.
  • Az egyik legfontosabb tanács, hogy sminkelés előtt mindenképpen tegyük be a lencsénket. Ha sminkelés után tesszük ezt meg, akkor könnyen ráragadhat a lencsénkre mindenféle baktérium, másrészt pedig mivel a kontaktlencse berakása könnyezéssel járhat, könnyen tönkretehetjük azt, amit már felfestettünk az arcunkra. A reggelt tehát mindenképpen a kontaktlencse berakásával kezdjük, természetesen egy alapos kézmosás után.
Fotó: iStock.com/belchonock

Fotó: iStock.com/belchonock

  • Sokkal jobban járunk, ha a kontaktlencse viselése mellett olyan dekorkozmetikumokat használnunk, amelyek nem por, hanem krém állagúak. A porból készült szemfestékek például könnyen a szemünkbe juthatnak, és egy szempillantás alatt ráragadhatnak a lencsére, ott pedig szennyeződést alkotva szúró, kellemetlen érzést okozhatnak.
  • Az olajalapú kozmetikumokat a szemünk környékén lehetőleg kerüljük, hiszen minden, ami zsíros, az könnyebben bejuthat a szemünkbe, ami szintén szennyeződést eredményezhet.
  • Amit a szemünkre rakunk festéket, lehetőleg gyakran cseréljük. Sokan sajnos egy sminkterméket akár évekig is használnak, pedig ezeknek a felhasználási ideje pár hónap után mindenképpen lejár. Nemcsak gombák, de baktériumok tömkelege is elszaporodhat egy ilyen sminktermékben, amelyek nemcsak bőrünknek ártanak, de szemünknek is. Ha kontaktlencsét használunk, szemünk épségére még jobban oda kell figyelnünk, így a sminkeket érdemes akár háromhavonta is cserélni.