Egészség

Miért zúg a fülünk, és mit tehetünk ellene?

Olyan hang szól a fülünkben, amit rajtunk kívül senki más nem hall? Kellemetlenül cseng, sípol, csiripel vagy zúg a fülünk? Nem érdemes figyelmen kívül hagyni, mert nemcsak zavaró, de veszélyes is lehet.

A tinnitus, más néven fülzúgás a legtöbb embernél jelentkezik élete során legalább egyszer. A furcsa hangok rossz érzést keltenek bennünk, hiszen sosincs csend a fejünkben. Az átlagos fülzúgás pár óra vagy néhány nap után magától elmúlik, és aztán jó ideig nem jelentkezik. Ha ennél tovább halljuk a furcsa hangokat, vagy a tünet rendszeresen visszatér, érdemes megvizsgáltatni a fülünket szakorvossal. Ott a fizikai vizsgálat mellett hallásvizsgálatra is sor kerülhet, de komolyabb betegség gyanúja esetén egy MRI- vagy CT-vizsgálat is szükségessé válhat. Fontos, hogy minél hamarabb lásson minket orvos, mert a régóta fennálló fülzúgáson sokkal nehezebb segíteni, mint a frissen szerzetten.

Fotó: iStock.com/master1305

Fotó: iStock.com/master1305

Mitől hallunk furcsa hangokat?

A fülzúgás leggyakrabban akkor jelentkezik, amikor belső fülünk apró kis szenzorai megsérülnek vagy károsodnak. A legkönnyebben akkor történik ez meg, amikor hangosan hallgatunk zenét akár otthon, akár koncerteken, esetleg ilyen területen dolgozunk. Ha hosszan és sokszor kell túl nagy zajt elviselnünk, a fülzúgás jóval gyakrabban jelentkezhet a szokásosnál. Másik módja az apró sejtek megzavarásának a gyógyszerszedés. Több olyan átlagos tabletta is létezik, ami mellékhatásként fülzúgást okoz, főleg, ha hosszú ideig és nagy dózisban szedjük őket. Mindenképpen kérdezzünk rá az orvosunknál, hogy mi szedünk-e ilyet, és ha igen, mivel lehetne helyettesíteni. Más okok is állhatnak még a fülzúgás mögött: korral járó halláscsökkenés, agyi vérellátási zavar, fülsérülés vagy füldugulás, keringési zavar, magas vérnyomás, sima fülgyulladás, migrén, Lyme-kór, az artériák megkeményedése, szédüléssel járó Menière-betegség, pajzsmirigy-alulműködés, vagy épp folyadék felhalmozódása a dobhártya mögött. Olyan triviális dolgok is okozhatják, mint a felhalmozódott fülzsír, vagy víz, esetleg más nem oda való dolog a hallójáratunkban.

Miért olyan zavaró?

A fülzúgás nemigen jár fájdalommal, ugyanakkor pszichológiai értelemben igenis megterhelő. Először is azért, mert aggodalmaskodunk miatta, másodsorban azért, mert a legtöbb ilyenkor hallott hang kifejezetten idegesítő. Ha gyakran, hosszan jelentkezik, az életminőségünket is ronthatja, szorongás, alvászavar, depresszió vagy koncentrációs nehézség is jelentkezhet. Ráadásul minél idegesebbek és feszültebbek vagyunk, a fülzúgás annál rosszabb lesz.

Fotó: iStock.com/SIphotography

Fotó: iStock.com/SIphotography

Mit tehetünk ellene?

Ha a fülzúgás nagymértékben akadályozza azt, hogy rendesen halljunk, érdemes már az első hosszabb „roham” idején szakorvoshoz menni vele, hiszen a mindennapi életünkben – például beszélgetéskor, tárgyaláskor, autóvezetés közben – szükségünk van a tiszta hallásunkra. A terápia során többféle megoldás is szóba jöhet, de első az alapos kivizsgálás. Ha ezen túlestünk, és nem sikerült megtalálni a kiváltó okot, bizonyos gyógyszerekkel, fül mögött viselhető készülékekkel el lehet nyomni vagy halkabbá lehet tenni a fülzúgást, a hallást pedig élesebbé. Ezenkívül jobb állapotba kerül egész keringésünk és a fülünk is, ha egészségesen élünk, nem dohányzunk, nem iszunk túl sok alkoholt, nem cipelünk magunkon jelentős túlsúlyt, rendszeresen sportolunk – lehetőleg olyan ágban, ahol kicsit az esélye a fej- és fülsérülésnek – rendszeres szociális életet élünk, és óvjuk füleinket a hangos zajoktól, a hidegtől, ha érzékenyek vagyunk rá, akkor a medencevíztől is. Sokaknak beválik az agyi vérkeringést serkentő gyógynövények használata, a hipnoterápia vagy a kognitív viselkedésterápia is.