Egészség

5 rendhagyó módszer a mentális egészségünk védelmére – szakemberektől

Amikor szóba kerül az öngondoskodás, már sokan tudják, tudjuk, hogy a mentális egészségünk érdekében érdemes például jógázni, meditálni, kikapcsolódni, rendszeresen mozogni. Viszont a szakemberek ezeknél sokkal meglepőbb és rendhagyóbb módszereket is javasolhatnak, attól függően, hogy ki milyen panasszal keresi fel őket, illetve kinek milyen a személyisége, az élete. Ezek közül íme néhány a mentális egészségünk védelmében.

Az öngondoskodás esetén az általános tanácsok mellett fontos, hogy mindenki személyre szabott javaslatokat kapjon arra nézve, hogyan tudna javítani a közérzetén és elejét venni a szorongásnak, a depressziónak, vagy hogyan tudná kezelni, csökkenteni a stresszt az életében – mondják a szakemberek. Ilyen egyedi tanácsok közül hoztak nyilvánosságra néhányat, vagyis a meditáción és a jógán túl is tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat mentálisan, ráadásul nemcsak rendhagyó, de nagyon hétköznapi módon. Íme ezek közül néhány ötlet, mit is tehetünk még a mentális egészségünk védelmében.

1. Legyen helye az aggodalmaskodásnak

Egy szakember egyszer azt tanácsolta valakinek, hogy aggódjon kevesebbet, és válassza ki az egyik napszakot, amikor megenged magának egy kis bosszankodást. Ebben a 30–45 percben gondolja át a problémáit, a félelmeit, majd sétáljon egy nagyot, és szellőztesse ki a fejét. Egy próbát megér, nem?

Fotó: Unsplash/ Brooke Cagle

Fotó: Unsplash/ Brooke Cagle

2. Humorral az egészségért

A nevetés mindig jó gyógymód, a mentális egészségünknek kifejezetten jót tehet. Vagyis próbáljuk meg mindenben megtalálni azt a valamit, amin tudunk viccelődni, nevetni. Ne vegyünk olyan komolyan semmit.

3. 4, 7, 8 légzéstechnika

A légzésünkre való figyelés, a légzésszabályozás is beválhat, hiszen segíthet a stressz csökkentésében és az autonóm idegrendszer megnyugtatásában. A 4, 7, 8 technika azt jelenti, hogy egy kilégzés után az orrunkon keresztül beszívjuk a levegőt, miközben négyig számolunk. Tartsuk bent a levegőt, és számoljunk hétig, majd erőteljesen fújjuk ki, miközben nyolcig számolunk.

4. Táncoljunk és énekeljünk

Sokszor a legbanálisabb dolog lehet a leghatékonyabb. Ilyen például, amikor a kedvenc zenénkre táncra perdülünk, és/vagy elkezdjük azt hangosan énekelni, mintha épp koncertet adnánk a nagyszínpadon. Remek stresszlevezető és hangulatjavító módszer ez is.

5. Vizualizáció

Egyes szakemberek szerint jó ötlet, ha megpróbálunk színeket társítani az aktuális érzelmeinkhez. Ezáltal is csökkenthetjük a stresszt, a koncentráció és a képzelet segítségével.