Egészség

Miért olyan hasznos a citromfűtea?

Maga a citromfű rendkívül egészséges, hiszen nemcsak illata fantasztikus, de a belőle készített tea görcsoldó és vírusölő is. Rengeteg egészségügyi panaszra gyógyír, többek között gyomor- és menstruációs görcsökre is.

A citromfű a Közel-Keletről származik, mégis megtalálható sokfelé a kertekben is. Európában a görögöknek köszönhetjük elterjedését, hiszen nyugat-európai kolostorkertjeikbe a Benedek-rendi szerzetesek vitték át.

Szívnyugtató

Ha idegesek vagyunk, vagy magas a vérnyomásunk, érdemes elkezdenünk inni a citromfűteát, hiszen ideg- és szívnyugtató hatása is van. Gyakran használják ezenkívül álmatlanság, fejfájás és mindenféle alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, sőt a depresszió oldásában is szerepet játszik.

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Vírusölő

Érdemes tudnunk, hogy a citromfű legfőbb alkotórészei a citronellál, a citrál és a geraniol, ráadásul cserzőanyagokat tartalmazó összetevői miatt vírus- és gombaölő hatása is van. Antibakteriális és fertőtlenítő tulajdonsága miatt pedig csípésekre, harapásokra és sebfertőtlenítésre is lehet külsőleg alkalmazni. Arról nem is beszélve, hogy immunerősítő is.

Gyomorbarát

Ha gyomorsavtúltengéssel, hányingerrel, puffadással, esetleg gyomorrontással küzdünk, különösen ajánlott a citromfű fogyasztása. Szélhajtó és izzasztó, ráadásul epeműködést serkentő hatása is van, ami mellett javítja az emésztést és serkenti a máj és az epe működését.

Szebbé teszi az arcbőrt

Ha citromfűteával naponta lemossuk az arcunkat, garantáltan el fognak tűnni a pattanások és bőrhibák a kezelt felületről. Emellett alkalmazható sebfertőtlenítésre, zúzódásra, övsömörre, sőt reumatikus fájdalmakra is. Összességében tehát rendkívül sokrétű a jótékony hatása a szervezetre.