Egészség

Az allergiaszezon a csúcspontján van – ezekkel az élelmiszerekkel küzdjünk ellene

A szeptember mindig nehéz időszak azoknak, akik valamely allergiától szenvednek, hiszen a pollen és a parlagfű ilyenkor virágkorukat élik. Ha szénanáthában szenvedünk, rettentően figyelnünk kell légutaink egészségére és felső légúti szerveink tisztán tartására. A következő tippekkel elérhetjük nyálkahártyánk egészségének védelmét és a könnyű légzést, amelyek hiánya közrejátszhat az allergia súlyosbodásában.

Fokhagyma

Nem meglepő, hogy a fokhagyma légutaink tisztításában is nagy szerepet játszik, hiszen közismert több más jótékony hatása. A gyógyászati célokra használt mivolta már több ezer éve ismert, a közhiedelem szerint pedig a fokhagyma fogyasztása nemcsak a vámpírokat, de az orvost is távol tartja. Nem elhanyagolható az sem, hogy a fokhagyma csökkenti a koleszterint, késlelteti az öregedést, és ami az allergiával kapcsolatban a legfontosabb: megnyitja a légutakat, ami által enyhül az asztma és az allergia. A benne található allicin ráadásul igen jó hatással van a hörgőkre és csillapítja a légúti gyulladást.

Fotó: iStock.com/ Volodymyr-Goinyk

Fotó: iStock.com/ Volodymyr-Goinyk

Gyömbér

A gyömbért nem csupán a konyhában érdemes rendszeresen használni, hiszen jóval több, mint egy egyszerű fűszer. Fogyasztása hozzájárul a tüdő egészségének megőrzéséhez, és a levegőt is sokkal könnyebben fogjuk venni hatására.

Torma

A torma baktérium- és vírusölő hatása közismert, ezért már mindenképpen megéri sokat fogyasztani belőle! Jellegzetes illatának belélegzése ráadásul szinigrintartalmának köszönhetően segít tisztán tartani légutainkat, sőt enyhíti a megfázás tüneteit. Megszünteti az orrfolyást, és elősegíti a torok és orr nyálkahártyájának tisztaságát is. Kell ennél több? Ha allergiások vagyunk, az egyik legjobb megoldás a torma!