Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Egészség

A méh előreesése, süllyedése gyakoribb, mint gondolnánk

Attól függően, milyen erős kötőszöveteket örököltünk, hány gyermeket hordtunk ki és szültünk meg, illetve hány évesek vagyunk, és milyen erősek a medenceizmaink, a méhünk előreeshet, és meg is süllyedhet. Félelmetesnek hangzik, mégis sokan élnek vele, pedig kezelésére többféle mód is létezik.

A méh biológiailag meghatározott helye a kismedencében van a méhszáj mögött, helyén pedig különböző szalagok, izmok, szövetek tartják. Ám a terhességek, a nehéz, emelésekkel tarkított fizikai munka, a korral egyre gyengülő medencefenék-izomzat miatt maga a szerv egyre lejjebb süllyedhet. A helyzeten tovább ronthat a túlsúly, a krónikus székrekedés, az állandó köhögés vagy az ugrálással járó sport is. Minél gyengébbek a gátizmok, a hüvelyfal izmai, minél többször terheljük a rendszert terhességekkel, hüvelyi szülésekkel, s minél kevesebb az ösztrogén a szervezetünkben, a helyzet annál rosszabbá válhat. Szöveteink egyre lazulnak, s a méh először előreesik, ami egy értelemben egy bizonyos kor felett tulajdonképpen természetes állapot. Ha azonban korábban jelentkezik, vagy rontja az életminőségünket, akármilyen életkorban elmehetünk vele a nőgyógyászunkhoz, aki a legrosszabb esetben műtéti úton rendezi a problémát. Más a helyzet, ha a méh nemcsak előreesett, de meg is süllyedt…

Fotó: iStock.com/RossHelen

Fotó: iStock.com/RossHelen

Ezek a leggyakoribb tünetek és stádiumok

Ha a méh előreesése kezeletlen marad, és tovább romlik a helyzet, a méhünk szép lassan a hüvelyünkbe csúszik. Az első fokozatban még több mint egy centivel a szűzhártya felett található a méh alja, a második stádiumban maximum egy centivel haladja meg azt, a harmadik fokozatban a méh még nem tölti ki a hüvely teljes hosszát, ám a negyedik stádiumban igen, és maga a hüvely is előreeshet. A kezdeti szakaszban a hüvelyben érzett nyomás, fájdalmas nemi élet, inkontinencia, deréktáji fájdalom jelezheti a méhsüllyedést, de fizikailag is érezhetjük. A rendszeres, évenkénti nőgyógyászati kontroll ezért is fontos, hiszen nemcsak rákszűrést végeznek, de a vizsgálat során az is kiderülhet, ha méhünk előreesik vagy süllyed.

Fotó: iStock.com/metamorworks

Fotó: iStock.com/metamorworks

Mit lehet tenni a gyógyulásért?

Amíg a méh „csak” előreesik, megfelelő, szakember vezette gátizomtornával és életmódbeli változtatásokkal is sokat tehetünk a javulásért. Ha már méhsüllyedésről beszélünk, különböző, hüvelybe helyezhető pesszáriumok segítenek, amelyek a helyén tartják a méhet. Az úgynevezett kockapesszáriumokat reggel behelyezik a betegek a hüvelyükbe, és estig ott is tartják, ahogy a tampont. A rendszeres tisztítás és a nőgyógyászati kontroll kiemelten fontos, hogy megelőzzük a szövetek sérülését. Eközben fontos, hogy az izmokat amennyire lehet, igyekezzünk visszaépíteni, erősíteni, tartó szerepüket visszaadni. Ezt hüvelysúlyokkal, speciális, felügyelt tornával vagy különböző elektrostimulációs eszközök segítségével végezhetjük. A hiányzó ösztrogént hüvelybe helyezhető hormontartalmú kúpok, krémek segítségével pótolhatjuk, így a hüvely szövetei visszanyerhetik erejüket. Mivel hormontartalmú eszközről van szó, nem mindenkinél alkalmazhatók, ahogy a pesszáriumok sem.

Amikor elkerülhetetlen a műtét

Miközben az izmokkal alátámasztunk, a méh felfüggesztését műtéti úton lehet elrendezni. Ez a leggyakrabban laparoszkópos operációval történik, de ha lehetséges, a hüvelyen keresztül is elvégzik a beavatkozást, ekkor nincs szükség a has felvágására. A műtét akkor jöhet igazán jól, ha nemcsak a méh, de a hüvely vagy a húgyhólyag is sérült vagy megsüllyedt, esetleg sérv alakult ki. Ha nagyon rossz a helyzet, akkor akár a méhet is eltávolíthatják, de ez ritka, súlyosabb esetekben fel nem szívódó háló beültetése nyújthat segítséget.