Egészség

A hiányzó, megritkuló haj, szemöldök és szempillák nyomában

Kevés annál kétségbeejtőbb helyzet van, mint amikor a tükör előtt állva észrevesszük, hogy kevesebb szempillánk van, szemöldökünk, hajunk ritkul, kopasz foltok jelennek meg. Hová tűntek a kiesett szálak, és legfőképp: hogy szerezhetjük vissza őket?

Legfőbb ékeink megritkulásának, elvesztésének tényleg rengeteg oka lehet. Ezért első dolgunk a háziorvos és egy bőrgyógyász felkeresése legyen, akik elküldenek minket a megfelelő laborvizsgálatokra. Ellenőriztetnünk kell a hormonszintünket, pajzsmirigyünk állapotát, különböző lehetséges gyulladások után kell kutatnunk, és végső esetben az autoimmun betegség is szóba jöhet.  A teljes kivizsgálás eltarthat egy darabig, de érdemes végigcsinálni, mert a haj vagy a szemöldök ritkulása sok esetben szervezetünk vészjelzése, amit komolyan kell venni. Például lehet, hogy a pajzsmirigyünk alulműködik, ezt kiterjedt vérvizsgálattal és ultrahangos vizsgálattal ellenőriztethetjük, vagy hormonjaink egyensúlya borult fel. Még ha találnak is valamit, egy jó endokrinológus segíthet visszakapni egészségünket, és sok esetben szemöldökünk, hajunk is jobb állapotba kerül.

Ritkuló szempillák

Ahogy idősödünk, sajnos szempilláink rövidülnek, ritkulnak. Ez teljesen természetes folyamat. Ugyanakkor megfelelő vitaminok, ásványi anyagok és a szempilla egyik fő alkotóeleme, a keratin visszapótlásával pilláinkat is erősebbé tehetjük. Kihullását különböző gyulladások, bőrbetegségek is okozhatják, ezeket fontos kizárni, érdemes elmennünk nőgyógyászati szűrésre, fogászati röntgenre, hasi ultrahangra, és ha túl sok a stressz az életünkben, arra is gyanakodni kezdhetünk. Fontos, hogy sminkelésnél minőségi termékeket használjunk, és a ceruzákat, spirálokat legalább háromhavonta cseréljük – egy rosszul megválasztott vagy lejárt szavatosságú termék is okozhatja a szempillák hullását, töredezését.

Fotó: iStock.com/LorenzoPatoia

Fotó: iStock.com/LorenzoPatoia

Mi történik a szemöldökünkkel?

A leggyakrabban pajzsmirigygondok miatt ritkul meg, vagy veszik el belőle egy szakasz, de vashiány, ekcéma vagy bőrgyulladás is okozhat ilyen tünetet.  Ha a kivizsgálások nem hoztak eredményt, akkor érdemes immunológushoz fordulni, mert vannak olyan autoimmun betegségek, amelyek a szemöldök, a szempillák vagy a haj egy részének elvesztésével járnak. Ha ez a helyzet, akkor se keseredjünk el, ma már olyan modern és természetes hatású sminktetoválások léteznek, amik visszaadják szépségünket.

Ritkuló haj vagy kopaszodás

A legtöbb nő aggódik amiatt, hogy túl sok haja hullik ki, vagy kopasz foltokat talál a fejbőrén. Alapvetően teljesen természetes, hogy hajszálaink kihullanak, majd helyükre újak nőnek, ahogyan az is, hogy a menopauza után hajszálaink vékonyabbak, ritkásabbak, tartásukat vesztik. A kivizsgálás azonban itt is létfontosságú, mert a megfelelő kezeléssel visszakaphatjuk dús hajunkat. Ha túl alacsony az ösztrogénszintünk, és a tesztoszteron nagyobb szerepet kap a kelleténél, férfias típusú kopaszodást vehetünk észre a hajvonalunknál, vagy akár az egész hajas fejbőrön megritkulhat a szálak száma. Érdemes orvoshoz fordulni, mert a megfelelő hormonegyensúly beállításával a tünetek jelentősen mérséklődhetnek. Ha hormonjaink, pajzsmirigyünk, vasszintünk is rendben, és gyulladt gócot sem találtak, akkor okozhatja még az alopecia nevű betegség és más autoimmun jellegű bőrbaj, de érdemes átnézni a rendszeresen szedett gyógyszereinket is, hátha az egyik mellékhatása a hajhullás.

Fotó: iStock.com/Deagreez

Fotó: iStock.com/Deagreez

Mit tehetünk a szépségünkért?

Először is pótoljuk azt, ami hiányzik. A megfelelő D-vitamin-fogyasztás például dúsabb hajat eredményezhet, de fontos lehet a keratin, a hialuronsav, a B-vitaminok, a zsírban oldódó vitaminok pótlása is. Különböző gyógynövények – például a rukkola – és más, a szépségért felelős anyagok bevitele is segíthet. Használjunk csakis természetes anyagokból készült samponokat, gyengéd arctisztítókat. A szempillák erősítésére is kaphatunk a gyógyszertárban termékeket, a kozmetikusunk pedig segíthet úgy trükközni akár a lemosható, akár a tartós smink használatával, hogy szemöldökünk, szempilláink hangsúlyosabbak legyenek. Már a ritkuló haj miatt kilátszó fejbőr eltakarására is fejlesztettek ki spray formájú szert.