Egészség

Ezekkel a vitaminokkal könnyebben koncentrál az iskolában a gyerek

Csodatévő okosító vitaminok nem léteznek, ezt be kell látnunk. Ugyanakkor bizonyos étrendkiegészítők, vagy ami még jobb: a táplálkozással bevitt fontos anyagok valóban segíthetik az agy működését, és könnyebbé tehetik a koncentrációt.

Persze egyik ásványi anyagtól vagy vitamintól sem lehet várni, hogy másnaptól már egy jeggyel jobbat hoz haza a gyerek, és az iskolában is szárnyalni fog, ha korábban nem tette. Inkább a hiánypótlás a céljuk, azaz ha nem eszünk elég tengeri halat, akkor jól jöhet étrendkiegészítőként ómega-3 zsírsav, vagy a sápadt, gyengécske, vashiányos, húst nem evő gyerekből erősebb futó lehet a megfelelő vaskészítménytől. Az immunrendszer erősítése is feladatunk, hiszen ha most feltöltjük a kis szervezet raktárait, ritkábban kap majd el különböző fertőzéseket. Ha választunk is étrendkiegészítőt, jó tudni, hogy jótékony hatásuk nem alakul ki pár nap alatt, sokszor hónapokat vesz igénybe a kiürült raktárak feltöltése.

Fotó: iStock.com/Choreograph

Fotó: iStock.com/Choreograph

A sokat emlegetett ómega-3 zsírsav

Az ómega-3 zsírsavnak már a kisbaba agyának fejlődésében is nagy szerepe van, később pedig úgy segíti a tanulást, hogy javítja a memóriát, az agykapacitást és a feladatmegoldó képességet, és még a szem egészségét is. Érdemes minőségi étrendkiegészítőben bevinni a szervezetünkbe, mert nehéz lenne elegendő mennyiségű – és minőségű – hideg vízben élő, minél kevesebb szennyeződéssel találkozó mélytengeri halat vagy lenmagot enni a megfelelő bevitelhez. Természetes formában az olajos magvak, köztük elsősorban a dió, a mandula és a mogyoró tartalmaz még sokat belőle – más zsírban oldódó vitaminok mellett –, ezért érdemes nassoláshoz ezeket kínálni vagy az iskolába csomagolni mondjuk diákcsemege formájában.

Fertőzés és fáradtság ellen jöhet a cink

Alapvetően olyan ásványi anyag, amiből keveset fogyasztunk, pedig sokat segít a fertőzések elleni védekezésben, a fáradékonyság és az izomgörcsök elkerülésében, a minél gyorsabb sebgyógyulásban, a szervezet energiatermelésében, a fejlődésben és a  vércukorszint szabályozásában is. Ha étrendkiegészítőként veszi be a gyerek, akkor lehetőleg akkor tegye, amikor előtte-utána egy órán át nem eszik, mert bizonyos tápanyagok, sőt, vitaminok is rontanak a cink felszívódásán. Természetes formában a legtöbbet vörös húsok, búzacsíra, olajos magvak vagy kagyló fogyasztásával vihetünk be.

Fotó: iStock.com/Zinkevych

Fotó: iStock.com/Zinkevych

Vas mellé együnk C- és B-vitamint is

A megfelelő mennyiségű vasnak is hatása van az agyi képességekre: hiányában memória- és koncentrációzavarok léphetnek fel, és rosszabb lehet az iskolai teljesítmény. Ha vashiányra gyanakszunk, mindenképpen beszéljünk először a gyerekorvossal, aki vérvétellel ellenőrzi, hogy áll a gyerekünk vasszintje, és nincs-e a háttérben felszívódási zavar. Alapvetően a táplálkozás során a teljes kiőrlésű gabonák, a máj, a véres hurka, a tökmag, a szezámmag tartalmaz sok vasat. Felszívódását segíti a megfelelő C-vitamin bevitele, amit friss zöldségek, gyümölcsök biztosítanak. A C-vitamin egyébként maga is segít erősíteni az immunrendszert és leküzdeni a fáradtságot. Ehhez tegyük még hozzá az idegrendszer épségéért, a nyugalomért és a jó teljesítőképességért felelős B-vitaminokat, és máris tökéletes kombinációban tápláljuk a gyereket.

A gyors növekedéshez kell a kalcium is

Az iskolás gyerekek hihetetlenül gyorsan nőnek, csontjaik egészsége érdekében – főleg akkor, ha nem fogyasztanak túl gyakran tejterméket – érdemes a kalciumot is pótolni. Ez egy fontos ásványi anyag, de a felszívódása nem olyan egyszerű, leginkább D-vitamin és K-vitamin jelenlétében jut oda, ahova kellene: a csontokba. Természetes forrás lehet a porrá tört tojáshéj, a teljes kiőrlésű gabonák, a magvak, a máj és persze a tejtermékek.