Egészség

Őszi állapotfelmérés: sportoljunk rendszeresen, és keressük a kihívásokat

Sokan a nyár közeledtével vágnak bele az életmódváltásba, és szerencsére több esetben valóban életvitelszerű lesz a sportolás. A rendszeres testmozgás fontos az egészségünk és a fittségünk érdekében. Az egyik legkedveltebb és talán legegyszerűbb mozgásforma a futás – ha hetente többször végezzük, rövid időn belül megtapasztalhatjuk a fejlődést. Persze nem árt olykor valóban megmérettetni magunkat másokkal a különböző szervezett versenyeken, sportnapokon, hogy tudjuk, hol tartunk, no és mert ha teljesítünk egy távot, az minden bizonnyal büszkeséggel tölthet el és a sportolás folytatására sarkallhat bennünket.

A rendszeres testmozgásnak köztudottan sok egészségügyi előnye van. Az egyik legnépszerűbb sportág a futás, mert ahhoz nincs szükség sok mindenre, többnyire csak egy jó futócipőre meg kényelmes, jól szellőző ruhára és már róhatjuk is a kilométereket.

Az egészségünkre gyakorolt jótékony hatásokon túl az önbizalmunk is erősödhet a rendszeres edzéseknek köszönhetően. Aki próbálta már, az jól tudja, hogy milyen jóleső érzés, amikor a kezdeti nehézségek után egyszer végre úgy futjuk le az első kilométerünket, hogy az egyáltalán nem esik nehezünkre, sőt, érezzük, hogy annál is több van bennünk. Így megy ez aztán hétről hétre és edzéről edzésre: egyre könnyedebben futunk egyre többet, szinte észre sem vesszük, hogy már több kilométeres távokat teljesítünk a friss levegőn, a jó időben.

Fotó: iStock.com/Voyagerix

Fotó: iStock.com/Voyagerix

Mérettessük meg magunkat

Futás, bringázás vagy úszás közben is bizonyára tudjuk, hogy az adott távot korábban mennyi idő alatt teljesítettük, és hogy néhány hét vagy hónap múlva mennyit faragtunk le az időnkből. Jó érzéssel tölthet el bennünket a fejlődés, amit magunkon és a teljesítményünkön tapasztalunk, viszont olykor nem árt, ha másokkal is összemérjük a tudásunkat. A különböző szervezett események jó lehetőséget kínálhatnak arra, hogy megnézzük, hol tartunk. A kijelölt távok teljesítése elégedettséggel tölthet el bennünket, valamint további motivációt adhat arra, hogy folytassuk az edzéseket, mert lám, fél éve még egy kilométert sem futottunk volna le, most meg meg sem érezzük a három kilométert sem. Ilyen lehetőséget nyújthat bárki számára például a szeptember 15-ére szervezett futás a Velencei-tó körül. A „Fusd körbe a tavat” elnevezésű progamra bárki benevezhet. A Velencei-tó körbefutása egyébként is sokak álma, és most akár egy időméréssel egybekötött versenyen próbára is tehetjük magunkat, így egy hivatalos eredményt kaphatunk arról, hogy éppen hol tartunk. A rövid táv 4 kilométeres, a hosszabb 12, de 19 kilométerre is benevezhetünk 2, 3 vagy akár 4 fős váltócsapattal. Az eseményről és a nevezésről több információt itt találhatunk.

Készüljünk a kihívásra

Akármilyen régóta futunk, a felkészülés sosem árt! Vizsgáljuk meg a futócipőnket, hogy alkalmas-e a terepre, nincs-e lekopva a talpa, a cipő elég jól tartja-e a lábunkat. A cipő biztonsága és stabilitása ugyanis az egyik legfontosabb dolog a sérülések elkerülése érdekében.

Fotó: iStock.com/RossHelen

Fotó: iStock.com/RossHelen

A futóruhánkat is nézzük meg, készüljünk fel az időjárásra! Szeptemberben már könnyen előfordulhat, hogy hűvösebb időben kell futni, de az is lehet, hogy esni fog az eső. A trikó mellett legyen nálunk pulóver is a futáshoz, és egy sapka sem árt – akár süt a nap, akár fúj a szél, a szemünket jó védeni a különböző időjárási jelenségek ellen.

A hátizsákunkba csomagoljunk magunknak vizet, energiaszeletet, gyümölcsöket – mindent, ami jól jöhet a futás után, és energiával tölthet fel bennünket.

Lássuk be, ha már hónapok óta rendszeresen futunk, a 4 kilométer nem tűnik hosszúnak. Ráadásul a versenyhelyzetek sokakból még jobb teljesítményt hoznak elő, és az is jó dolog, hogy olyan emberekkel találkozhatunk, beszélgethetünk, akik hozzánk hasonlóan szeretnek futni – tapasztalatot cserélhetünk, de akár barátságok is kialakulhatnak a közös érdeklődési kör segítségével.