Egészség

Milyen hatással van az életünkre az érintés?

Az érintésnek rengeteg pozitív előnye van, amely nem csak a lelkünkre, a kedvünkre is jó hatással lehet, de bizonyított biológiai folyamatok által szervezetünknek is szüksége van rá.

Számít, hol érintenek meg minket és milyen gyakran? Kutatások azt bizonyítják, hogy nagyon is. Egy online felmérés 20 és 40 éves kor közötti embereket kérdezett meg arról, hogy mit gondolnak az érintés fontosságáról, és mely testrészüknél esik a legjobban az érintés a partnerüktől. Mielőtt azonban megnézzük az eredményeket, beszélnünk kell arról, miért is fontos az érintés.

Fotó: unsplash.com/tingtian

Fotó: unsplash.com/tingtian

Az érintés – legyen szó arról, hogy mi érintünk meg valakit, vagy minket érintenek meg – egy olyan alapvető módja az emberi interakciónak, amely elképesztő hasznos a közérzetünkre, sőt, az egészségünkre is. Bizonyított, hogy az embereknek legalább annyira van szükségük az érintésre – különösképpen gyerekkorban –, mint az ételre és a vízre, emögött pedig biológiai okok is rejlenek. Az érintés nemcsak csökkenti a vérnyomást, de szerotonint is termel, amely fontos szerepet játszik a testünkben, hiszen ha megfelelő mennyiségben termelődik, akkor nyugodtabbak és higgadtabbak leszünk, ráadásul a lelkiállapotunk is javul. Stressz hatására a szerotoninszint csökkenhet, így ha éppen ilyen helyzetben találjuk magunkat, egy ölelés valóban jobb közérzetet adhat számunkra, nem hiába használják a masszázst betegségek kezelésére is.

Nézzük, mik a legkedveltebb érintési felületek a nők és a férfiak körében:

Nők:

  1. Hát
  2. Nyak
  3. Láb & combok

Férfiak:

  1. Hát
  2. Nyak
  3. Fej & haj

Hát

A nők 64%-a, a férfiaknak pedig az 50%-a részesíti előnyben a hát érintését. A hát az egyik legkönnyebben elérheti része a testünket, így ennek megérintése szinte bárhol, bármikor lehetséges, ráadásul kollégáinktól, barátainktól is „elfogadhatjuk”. A biológiai oka a hát érintésének népszerűségének roppant egyszerű: ennek a testrésznek a megérintésével oxitocin szabadul fel a szervezetünkben, amelyet szerelemhormonnak is szoktak nevezni.

Nyak

A nyak nyilvánvalóan egy sokkal intimebb területe testünknek, főleg, ha érintésről van szó, így barátok vagy kollégák csak ritkább vagy nagyon indokolt esetben érintik egymást itt. A kutatások alapján a nők 55%-a, míg a férfiak 39%-a szeretik, ha a nyakukat érintik meg. A nyaki területen nagy koncentrációban vannak olyan érzékeny receptoraink, amelyek hatással lehetnek a közérzetünkre.