Egészség

Így tarthatunk kutyát vagy macskát allergiásan is

Könnyező, dagadt szemek, bedugult orr, köhögés, fulladás, bőrirritáció: ezek mind az állatszőr-allergia tünetei, s bizony alaposan meg tudják keseríteni az életünket. De a modern eljárásoknak hála nem jelentik azt, hogy egy életre le kell mondanunk az állattartásról.

Már a betegség megnevezése is félrevezető, a tünetekért ugyanis nem közvetlenül az állatok szőre a felelős – és épp ezért nem jelent megoldást a kopasz kutya vagy macska beszerzése. A bajt az állatok bőréről leváló, majd mindenhová odakerülő apró kis hámsejtekben, a vizeletben és a nyálban is megtalálható fehérjék okozzák. Ha allergiánk viszonylag enyhe, sokszor már az is segít, ha igyekszünk csökkenteni a hálószobában meg egyáltalán a lakásban található részecskék számát, például semmiképpen sem alszunk az állattal. Sokat segít egy HEPA szűrővel ellátott porszívó, amit rendszeresen használunk is, illetve ha kertes házban lakunk, akkor csak ritkán engedjük be az állatot. A kedvenc legalább heti egyszer történő rendszeres fürdetése, kozmetikázása is enyhíthet a tüneteinken, amit lehetőleg ne mi, allergiások végezzünk. A bőr kiszáradását csökkentő szerek, a nedves törlőkendős mosdatások vagy a légtisztító berendezések alkalmazása is sokat javíthat a panaszainkon. Ha pedig nem vagyunk benne biztosak, hogy reagálnánk egy állandó kedvencre, először próbáljuk meg néhány óráig vagy egy napig magunk mellett tartani, és figyeljük a reakcióinkat.

Fotó: unsplash.com/PaulHanaoka

Fotó: unsplash.com/PaulHanaoka

Különleges, hipoallergén macskák és kutyák

Szintén enyhe allergiás tüneteknél jöhetnek jól azok a kutyák és macskák, akik kevesebb kis elhalt hámsejtet hagynak maguk után, szőrük sem hullik annyira, így kevesebb allergén fehérjével bombázzák az immunrendszerünket. Persze ők sem teljesen hipoallergének, megvan az esély, hogy mellettük is megjelennek a tüneteink, de ritkábban. A cicák közül az amerikai eredetű balinéz macska, a hosszú szőrű szibériai macska, a kecses sziámi, a különleges kinézetű Devon Rex vagy a bengáli és a burma macska. A hipoallergén kutyák közé tartozik a puli, az uszkár, a bichon havanese, a yorkshire terrier, a máltai selyemkutya vagy a tibeti terrier. Mindegyikükre igaz, hogy a rendszeres kozmetikába járás, szakértő szőrápolás tovább csökkent a lehetséges allergiás tüneteken.

Fotó: unsplash.com/BerkayGumustekin

Fotó: unsplash.com/BerkayGumustekin

Allergén immunterápia és védőoltás

A McMaster Egyetem kutatóinak, illetve Mark Larche-nak, a Michael G. DeGroote Orvosi Iskola immunológus professzorának és tudóstársainak hála mára már tudjuk, hogyan váltják ki az állati fehérjék az emberi immunrendszer T-sejtjeinek válaszát, azaz az allergiás tüneteket. A tudósok beazonosították a fehérjén belül azokat a területeket, amelyek a T-sejtjeit aktiválják, s így képesek voltak előállítani egy védőoltást. A szintetikus peptideket a bőr alá juttatják – természetesen kis dózisban –, és ezt rendszeresen ismétlik. Évi négy vagy nyolc ilyen „oltás” segítségével akár két évig is teljesen tünetmentessé lehet tenni az allergiásokat. Az immunterápia ugyanebből a szemszögből igyekszik megoldani a problémát: a kiváltó okot, azaz a túlzott reakciót szünteti meg. Az immunterápiás szert többféleképpen a szervezetbe lehet juttatni, ebben szakorvos tud segítséget nyújtani. Idővel fokozatosan el lehet mellőlük hagyni az allergiaellenes szereket, és néhány év alatt egy évtizedig is kitartó tünetmentes állapotot lehet elérni. Sajnos az immunterápiás szerek nem olcsók, és teljes áron kell őket megvenni a patikában, viszont a jó hír az, hogy nem csupán az állatszőr-allergiára, hanem a por- és pollenallergiára is nagyon kedvezően hathatnak.