Egészség

5 + 1 ok, amiért a séta jobb ötletnek tűnhet, mint a futás

Amikor felmerül a rendszeres mozgás fontossága, a futás az elsők között jut eszünkbe, mint lehetőség, a séta azonban valahogy fel sem merül, vagy csak az utolsók között. Pedig ha nem szeretünk futni, a nagyobb, intenzívebb séták jó választásnak tűnhetnek helyette, hiszen a rendszeres gyaloglás is egészséges. Ha esetleg megerősítésre lenne szükségünk, íme 5 + 1 ok, amiért a séta jobb ötletnek tűnhet, mint a futás.

A kutatók kimutatták, hogy a rendszeres gyaloglás ugyanolyan jótékony hatással lehet a mentális és a fizikai egészségünkre, mint a rendszeres futás. A tudományos eredmények szerint különösen a szívbetegségek és a stroke tekintetében – hasonlóan jót tesz ezek kockázatának csökkentésében a séta, mint a kocogás. Tehát ha nincs kedvünk futni, sétáljunk rendszeresen nagyokat – ráadásul az ízületeinket sem terheli annyira, de emellett itt van 5 + 1 ok, amiért a séta jobb ötletnek tűnhet, mint a futás.

Fotó: Unsplash/ Pete Bellis

Fotó: Unsplash/Pete Bellis

Kényelmesebb

Sokkal több helyen, valójában bárhol, bármikor végezhetjük. Bár kifáradunk benne, nem izzadunk és lihegünk annyira, nem olyan megerőltető, mint a futás. Nem feltétlenül kell utána letusolnunk vagy átöltöznünk.

Ízületkímélő

Ahogy már említettük, a séta sokkal inkább kíméli az ízületeket, nem éri olyan nagy terhelés, nem ütődik a lábunk fokozottabb terheléssel a talajnak, mint futás közben.

Természetközelben

Bár futni is lehet a természetben, a nagyobb túrák, kirándulások révén sokkal inkább élvezni tudjuk a természet közelségét és szépségét, mint futás közben, hiszen több lehetőségünk van szétnézni, csodálni a tájat és eggyé válni azzal.

Immunerősítés

Akár már egy 20–30 perces séta is erősítheti az immunrendszerünket, ha azt rendszeresen, akár naponta megtesszük. Ezzel szemben állítólag – bár a futás is erősítheti az immunrendszert, mégis nagyobb veszélynek lehetünk kitéve a megfázás és a fertőzések tekintetében, már ha csak például az izzadást és a kimelegedést nézzük.

Baráti körben

Igaz, futni is lehet társaságban, viszont séta közben lehetőség nyílik arra, hogy találkozzunk egy-egy barátunkkal, ismerősünkkel és nagyokat beszélgessünk – közben pedig talán észre sem vesszük, hogy milyen sokat sétáltunk, mennyit mentünk.

Könnyebben elérhető

Bár a futáshoz sem kell sok felkészülés és eszköz, a séta még annál is egyszerűbb, sokkal inkább elérhető bárki számára.