Egészség

Miért együnk sok szőlőt?

A szőlőnek bőven tart a szezonja, ráadásul nemcsak az egyik legfinomabb gyümölcs, de tele van C-vitaminnal, B6-vitaminnal és folsavval. Ezenkívül található benne kalcium, foszfor, vas, magnézium és szelén is, sőt, még az öregedést is lassítja.

Emésztés

Ezt talán nem sokan tudják, de a szőlő rendkívül fontos szerepet játszik az emésztési zavarok kezelésében, mivel hőfelszabadításával gyógyítja a gyomorirritációkat.

Vese

Mivel csökkenti a húgysav savasságát a szőlő, ráadásul nem is kismértékben, így a veséknek kevesebb munkájuk lesz, kevesebb a kockázata, hogy különböző betegségek alakuljanak ki.

Asztma

Nem gondolnánk, pedig a szőlő szerepet játszhat az asztma kezelésében, mivel növeli a tüdő nedvességét, csökkentve ezzel az asztmás reakciók előfordulási lehetőségét.

Fotó: Pexels/ Janos Virag

Fotó: Pexels/ Janos Virag

Rákellenes

A rákellenes tulajdonságok a szőlőben található rezveratrol összetevőnek köszönhetőek, amely nagyon erős gyulladáscsökkentő. Ezenkívül a szőlőben fellelhető antocianinok és proantocianidinek meggátolják a rákos anyagok elszaporodását, dióhéjban ez azt jelenti, hogy a szőlő konkrétan megakadályozza a rákos sejtek terjedését.

Székrekedés

A szőlőt mondhatjuk egy természetes hashajtónak is a benne található cukrok, savak és cellulúzok miatt, ráadásul enykíti a krónikus székrekedést, fellazítva a gyomrot és a beleket.

Szívbetegségek

A vér nitrogén-monoxid-szintjét növelve a szőlő megakadályozza az esetleges vérrögök kialakulását, amivel csökken a szívinfarktus esélye, arról nem is beszélve, hogy az antioxidánsok megakadályozzák a rossz koleszterin kialakulását.

Fejfájás, migrén

Ha rendszeresen migrénnel küzdünk, érdemes a reggeli órákban hígítás nélküli szőlőlevet fogyasztanunk, így elkerülhetjük az aznapi esetleges fejfájdalmakat.