Egészség

Nyáron is fájhat a fülünk, de csak ha nem előzzük meg

Tomboló kánikulában torok- és fülfájással, gyulladással bajlódni faramuci dolog. Ennek nem télen kéne előjönnie? S mégis mit kezdjünk akár a nyaralást is elrontó fülpanaszokkal?

A fülünk nyáron ugyanolyan érzékeny, mint télen. Persze ebben az évszakban nincs csontig hatoló szél és hideg, de van helyette sok strandolás, klóros víz, légkondi, huzat, búvárkodás. Ezek éppúgy fájdalmat, gyulladást tudnak okozni gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt. A légkondi vagy a ventilátor gyakori használata olyan, mintha folyamatosan szeles helyen lennénk fülvédő nélkül, a huzatra érzékenyeknél hamar kialakul fejfájás, fülfájás, akár gyulladással kísérve is. A tartós szélben orrnyálkahártyánk is megduzzad, aminek szintén szerepe van a fülfájdalmak kialakulásában. Ha emellett még gyakran strandolunk is, akkor a fülünkbe kerülő víz okozhat problémákat. Ha nem sikerül a víznek hamar kifolynia, és ráadásul baktériumokkal szennyezett is, akkor az fellazítja a hallójáratunk érzékeny szöveteit, és könnyebben kialakul egy fertőzés. Ebből aztán szép kis külsőhallójárat-gyulladás is lehet, ami már váladékozással, halláscsökkenéssel is jár a fájdalom mellett.

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Mit tehetünk – és mit ne tegyünk?

Akár néhány órával a strandolás után is jelentkezhetnek a tünetek, s hirtelen nem tudunk orvoshoz fordulni. Persze ha a gyereknek fáj a füle, akkor érdemes ellátogatni az ügyeletre, illetve annak a felnőttnek is ajánlott, akinek láza van, vagy nagyon erősek a fájdalmai. A „jó öreg” házi módszerek pedig néha többet árthatnak, mint használnak. Sokan próbálják a fülükbe került vizet fültisztító pálcikával kiszedni, de a művelet során még inkább felsérthetik azt az érzékeny szövetet, ami már a mikrosérülések esetén is melegágya a fertőzéseknek. Semmiképpen sem ajánlatos hát a fülünkbe nyúlkálnunk semmilyen eszközzel, bízzuk ezt a szakorvosra. A meleg sóval töltött zsebkendő sem mindig csökkenti a panaszokat, hiszen ez másfajta fülfájdalom, mint ami telente jelentkezik, és másfajta kezelést is igényel.

Trükkök a fájdalom megelőzése érdekében

Ha tudjuk, hogy érzékeny a fülünk, akkor igyekezzünk kerülni a huzatot, a ventilátort ne az arcunkra irányítsuk, ne üljünk közvetlenül a klímából áradó hideg levegő alá. Ha nem tudjuk elkerülni egyiket sem, mert mondjuk a család nem bírja ki mozgó levegő nélkül, viseljünk nyugodtan fülvédőt, vagy kössünk a fülünkre kendőt. Ha úszni támad kedvünk, akkor viseljünk direkt úszásra kifejlesztett füldugót, így nem kerül víz a fülünkbe. Persze ezt is óvatosan használjuk, hogy ne okozzunk sérüléseket. Segíthet még a paraffinolajos vagy illóolajos csepegtetés is a strandolás előtt, mert olyan bevonatot alkotnak, amely védi a fület a homok, klór vagy a víz támadása ellen. A fülzsírt feloldó spray-k, különböző termékek használatát inkább kerüljük, ha úgy érezzük, fülzsírdugó okozza a problémáinkat, forduljunk fül-orr-gégészhez, ahol kimossák a fülünkből az akadályt.

Fotó: iStock.com/SIphotography

Fotó: iStock.com/SIphotography

Óvatosan a búvárkodással!

Dobhártyánk és egész fülünk igen érzékeny a magasság-, illetve mélységváltozásra. Már azt is érdemes elkerülni, hogy túl magasról ugráljunk a vízbe, a búvárkodás pedig még több elővigyázatosságot igényel. Minél mélyebbre merülünk, annál nagyobb a nyomás a fülünkön, s esetenként ezt már azonnal érezhetjük is. Ilyenkor ne merüljünk tovább, hanem menjünk fel a felszínre, mert a további nyomásfokozódás dobhártyasérülésekhez is vezethet. Ha eleve megduzzadtak az orrnyálkahártyáink allergia vagy a fent említett huzat miatt, és fülünk nem tudja a fülkürtön keresztül természetes módon kiegyenlíteni a nyomást, akkor hamarabb jelentkezhet a fájdalom. Ilyenkor ne búvárkodjunk, és legyünk óvatosak a pancsolással is. Alapvetően annál jobban működik a fülünk, minél tisztábbak, átjárhatóbbak, váladékmentesebbek az orrjárataink, arcüregeink.