Egészség

Ezért ne engedjük le a kontaktlencsét a lefolyón

A kontaktlencse nem tart örökké, de nem mindegy, mit teszünk vele, ha már nem használjuk többé. A kutatók nagyon remélik, hogy nem engedjük be a vízkörforgásba.

Egy friss tanulmány szerint a vízbe kerülő kontaktlencsék is hozzájárulnak a mikroműanyag-szennyezéshez, ami veszélyt jelent a vízi élővilágra. A kutatás Rolf Haldennek, az Arizonai Állami Egyetem professzorának köszönhető, aki kollégáival 139 embert kérdezett meg arról, hogy mit tesznek az elhasznált lencsékkel, és 15-20%-uk nyilatkozott úgy, hogy a lefolyóba engedi. Ez elég nagy szám, tekintve, hogy csak az az Egyesült Államokban 45 millió ember visel kontaktlencsét – nyilatkozta Charlie Rolsky doktori hallgató.

A kontaktlencse nem vész el, csak átalakul

De mi történik a lencsékkel ezután? A szennyvíz különböző szűrőkön halad át, amelyek eltávolítják a nagyobb hulladékdarabokat, de mivel a kontaktlencsék rugalmas anyagból készültek, átjuthatnak a szűrőkön. A következő fázisban a szennyvíz különböző baktériumokkal keveredik, amelyek feladata a biológiai hulladék lebontása. Azért, hogy jobban megértsék, milyen hatással vannak a kontaktlencsére ezek a baktériumok, a kutatók ötféle kontaktlencseanyagot áztattak különböző baktériumokat tartalmazó keverékekben. Bár azt állapították meg, hogy a lencsék nagyjából egyben maradtak, a további elemzés kimutatta, hogy a baktériumok meggyengítették az anyagok egyes kémiai kötéseit, ezzel előkészítve az utat ahhoz, hogy a lencsék kisebb darabokra essenek, vagyis mikroműanyagokká váljanak.

unsplash.com/Theo Thomaidis

unsplash.com/Theo Thomaidis

Hozzájárul a műanyagszennyezéshez

Egy másik kísérlet, amelyben 11 különböző kontaktlencsét vizsgáltak, azt állapította meg, hogy a legtöbb lencse sűrűbb, mint a víz, így elsüllyed, ami különösen veszélyes lehet a tengerfenék élővilágára. Az itt élő állatok ugyanis elfogyasztják a lencsékből származó mikroműanyagokat. Érdemes tehát a lefolyó helyett ezentúl a szemétbe dobnunk a lencséket, illetve ha újrahasznosítható, akkor a megfelelő kukába dobni.