Egészség

Együk magunkat fiatalabbá – Öregedést lassító ételek

Az, hogy ki milyen iramban öregszik, és ez mennyire látszódik meg külsején, egyéne válogatja, hiszen sok mindentől függhet, például genetika, külső tényezők vagy a táplálkozás. Azonban bármilyen genetikát is örököltünk, mi magunk is tehetünk azért, hogy a folyamatot lelassítsuk, mindezt pedig a legtermészetesebb módon az étkezéssel tudjuk elérni. Utánajártunk, milyen ételeket kell ahhoz fogyasztanunk, hogy lelassítsuk az öregedést.

Paradicsom

A paradicsom magas antioxidáns-tartalmú, ezáltal pedig megköti azokat a szabad gyököket, amelyek ilyenkor nyáron az ultraibolya sugárzás miatt öregíthetik a bőrünket. Evése így nemcsak élvezetes, de rendkívül hasznos is.

Édesburgonya

Az édesburgonya roppant gazdag C-vitaminban és karotinoidokban, amelyek bizonyítottan hozzásegíthetnek a kollagéntermelés növeléséhez. Ha pedig megfelelő mennyiségű kollagén van a szervezetünkben, akkor bőrünk sokkalta rugalmasabb és ellenállóbb lesz, így tovább tűnünk fiatalnak.

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Mandula

A mandula igen gazdag E-vitaminban, ráadásul megvédi bőrünket a napsugárzás okozta károktól is, így fogyasztása nagyon ajánlott.

Erőspaprika

Az erőspaprika telis-tele van kapszaicinnel, amely javítja a vérnyomást, és elősegíti a toxinok kiürülését is, így bőrünk mentesülni fog a káros szennyező anyagoktól. Természetesen ha valaki nem szereti a csípőset, akkor remek alternatíva lehet a kaliforniai paprika, abból is a piros, hiszen ebben található a legtöbb C-vitamin.

Citrusok

Köztudottan a citrusfélékben található a legtöbb C-vitamin, amely alapjáraton egy gyulladáscsökkentő antioxidáns. Ha tehetjük, igyunk már reggel felkelés után is egy pohár citromos vizet, amely nemcsak felgyorsítja az anyagcserénket, de tisztít és fertőtlenít is.