Egészség

Pozitív hatással lehet az agyműködésre, ha rendszeresen sétálunk

Fontos a rendszeres testmozgás, a kutatások pedig rendre bebizonyítják, hogy a séta is tökéletesen alkalmas lehet arra, hogy edzésben tartsuk az izmainkat. Vagyis ha a sok munka és otthoni teendő mellett nincs időnk és energiánk, esetleg az egészségi állapotunk nem engedi meg, hogy izzadjunk és erőlködjünk az edzéseken, a séta akkor is jó hatással lehet a szervezetünkre – ráadásul nemcsak testileg, de szellemileg is. Mutatjuk, ilyen pozitív hatással lehet az agyműködésre, ha rendszeresen sétálunk.

A szakemberek szerint a napi rendszerességgel végzett 20-30 perces séta is már érezhetően javíthatja az egészségünket – testileg és szellemileg egyaránt pozitív hatással lehet ránk, többek között az agyműködésünkre.

Fotó: Unsplash/ Zack Minor

Fotó: Unsplash/ Zack Minor

Csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát: ettől a kis mozgástól is jobb lesz a közérzetünk.

Boldogsághormon termelődik közben: endorfin termelődik séta közben, ami segít a mentális egészségünk megőrzésében, csökkenti a stresszt, és jobb lesz tőle a hangulatunk.

Javítja az állóképességünket: a rendszeres sétával a szervezetünk hozzászokik a mozgáshoz, így segít abban, hogy jobban bírjuk a terhelést, és elűzi a fáradtságot még egy feszült munkanap után is.

Segíthet a memóriánk fejlesztésében: az agyunk azon területére is pozitív hatással lehet a rendszeres séta, amely az emlékekkel és a feledékenységgel, vagyis a memóriával van kapcsolatban.

Növeli a kreativitást: felfrissül közben az agyunk, már egy rövid séta segítségével új gondolatok, új ötletek juthatnak eszünkbe.

Javítja a vérkeringést, és ezáltal általában segíti az agyunk működését: minden szervünk számára fontos a jó vérkeringés, az agyunk számára különösen – az oxigénnel és tápanyaggal teli vér általában javítja az agyunk működését.