Egészség

A mellrák a fiatal nőket is veszélyezteti

A mellrákszűrést fiatalkorban nem vesszük elég komolyan, hiszen úgy gondoljuk, elég erre időt fordítanunk a későbbiekben. Ez a hozzáállás azonban nemcsak hibás, de megalapozatlan is. Otthonunkban magunkon végzett kitapintás útján bármilyen gyanú felmerülésével rettentő fontos a további vizsgálatok elvégzése, természetesen szakorvosok segítségével.

Bár harmincéves kor alatt a mellrák, és maga a daganat is ritkán fordul elő, mégsem lehet előre következtetéseket levonni. A daganatok kialakulásában azonban sajnos szerepet játszhatnak a genetikai tényezők, ilyenek a családban előzőleg történt daganatos esetek, és természetesen a környezeti faktorok is, például az elhízás vagy a dohányzás. Épp ezért az erre szakavatott emberek már 18-20 éves kortól javasolják az évente történő nőgyógyászati rákszűrést, úgymint citológia, kismedencei ultrahang és emlővizsgálat.

Fotó: iStock.com/DragonImages

Fotó: iStock.com/DragonImages

Kifejezetten fontos, hogy figyeljünk önmagunkra, ez pedig már tinikorban el kell hogy kezdődjön, hogy aztán később reflexszerű beidegződéssé váljon. Bármilyen menstruációs panasz, nőgyógyászati fertőzés, vagy a fogamzásgátlás kezdete előtt fontos, hogy felkeressünk egy szakorvost. A mellek önvizsgálatát  pedig nem véletlenül ajánlja az összes szakorvos, hiszen ha ez rendszeres, mindennapos rutinná válik számunkra, sokkal könnyebben és hamarabb kiderülhet, ha egy, akár borsónyi csomó előzőleg még nem volt ott. A hónaljunkban előforduló és panaszokat okozó csomók könnyedén ellenőrizhetők ultrahangvizsgálattal, amely teljesen fájdalommentes, ráadásul pontos is. Az idő tehát nagy úr, hiszen a korán felismert rosszindulatú daganatok kezelési lehetőségei nemcsak szélesebb körűek, de a gyógyulási esélyek is jobbak, ám ehhez meg kell változtatnunk gondolkodámódunkat és szokásainkat, már fiatalkorban.

Fontos megjegyezni, hogy a rák megelőzéséért mi magunk is tehetünk, hiszen az egészséges életmóddal nagyban csökkenthetjük a kockázatot a daganatos megbetegedések kialakulására.