Egészség

A PET-palackok újratöltése koránt sem jó ötlet

A PET-palackokból hő és törés hatására káros vegyi anyagok oldódhatnak ki, amelyek súlyosan károsíthatják egészségünket. Így tehát gondoljuk meg kétszer, mit és hogyan teszünk, nemcsak a bolygónk, de saját egészségünk érdekében is.

A poliatelén-tereftalátból készült – azaz a PET – palackokat maguk a gyártók is kifejezetten egyszer használatosként árulják, nem véletlenül, hiszen hő hatására, hosszú időn át tartó tárolástól, dörzsöléstől vagy túlzott savas anyag hatására ugyanis igen káros vegyületek oldódnak ki a műanyagból. Érdemes tudni, hogy az eldobható üdítőspalackok alján, egy kis háromszögben jelzi egy szám, milyen műanyagból is készült a termék. Ezek közül az 1-es jelzésű a PET, ezt használják a legtöbb üdítős- és ásványvizes palacknál.

Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Az utasításokat tehát hangsúlyozottan fontos komolyan venni, hiszen a hő hatására felszabaduló anyagok károsítják a veséket, a májat, a tüdőt, ráadásul bőrirritációt és légzőszervi problémákat is okozhatnak. Ennek fényében minél tovább tárolunk egy ilyen palackot, és minél többször töltjük újra, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy több vegyszer oldódik ki belőle.

Kutatások azt bizonyítják, hogy a PET-palackokban már 24 órával a felbontást követően megjelennek a baktériumok és a penészgombák, akkor is, ha a hűtőben tároljuk, hiszen a palackok belső felszínén lévő kis egyenletlenségek ideális életteret biztosítanak a baktériumok és a gombák számára, amelyek számottevő mérgező anyagot termelnek anyagcseréjük során. Ráadásul a PET-palack akkor sem lesz tiszta, ha elmosogatjuk, sőt még kifőzni sem lehet.

Ezeknek tükrében tehát az orvosok, de még a gyártók is óva intenek attól bennünket, hogy ezeket a palackokat eltároljuk vagy újratöltsük. Ehelyett egyszeri használat után dobjuk őket szelektív kukába.