Egészség

Mi az akadálya a szoptatásnak a baba különböző életszakaszaiban?

Míg a köznyelv gyakran arról beszél, hogy a nők egyre ritkábban szoptatnak világszerte, szakemberek szerint fontos volna inkább az anyatejes táplálás elmaradásának okairól beszélni. Így segíthetünk ugyanis abban, hogy minél több baba tápláló anyatejhez jusson.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az alábbi akadályok jelennek meg, ha szoptatásról van szó a csecsemő különféle életszakaszaiban.

Születéskor

Ha a közvetlen bőrkontaktus elmarad, a baba nem jut értékes előtejhez, ugyanakkor a tejtermelés is később indul be, a kereslet-kínálat megalapozása is késik. Szerencsére ma már császármetszés után is van „aranyóra”, amikor a kicsi édesanyja mellén tölthet egy kis időt, és a kórházi védőnő megmutatja, hogyan kell szoptatni. Ha ez elmarad, a baba jó eséllyel sosem jut anyatejhez.

fotó: Pixabay/CCO Public domain

fotó: Pixabay/CCO Public domain

Egynaposan

A baba egy- és háromnapos kora között a nők 44 százaléka arról számol be, hogy a szoptatás fájdalommal jár, illetve a baba nem megfelelően veszi a szájába a mellbimbót. Azok a nők, akik legalább kétóránként mellre teszik a babát, 24 órával hamarabb tudnak sikerrel szoptatni, mint azok a társaik, akik csak 4 óránként ciciztetnek.

Három–hét naposan

Eltart néhány napig, amíg a tejtermelés beindul, és ilyenkor a csecsemő akár súlya 7 százalékát is elveszítheti. Az ajánlás szerint legalább napi 8-szor 30 percig érdemes szoptatni ebben az időszakban. Ez azt jelenti, hogy az anyának segítségre van szüksége: kell, aki meleg ételt tesz elé, kitakarít és rendet tart.

Három–hat hetesen

Itt az első növekedési ugrás, amikor is a baba állandóan mellen lenne és folyton éhes. Ilyenkor sok anya azt hiszi, kevés a teje, és pótolni kezd… ami egyenes út a tej apadásához, illetve a cumizavarhoz. Az apa segítsége itt kulcsfontosságú: az aktív, háztartásban és gyermekgondozásban részt vevő apák kicsinyeinek 74 százaléka szopizik, míg az otthoni életből kimaradó apák esetében ez az arány csupán 44 százalék.

Három és hat hónapos kor között

Három hónaposan a baba már profin szopizik, ugyanakkor figyelme könnyebben elvonódik. Sokan azért nem szoptatnak, mert a nyilvános, idegen helyen történő szoptatás zavarba hozza őket. Mások ezen a ponton a túl korai hozzátáplálással rontják el: 6 hónapos korig a csecsemő tápláléka az anyatej, annak híján tápszer, egyéves korig kell elérni, hogy a napi táplálék egyharmada egyéb táplálékból álljon.