Egészség

Mégis mit keresnek a mágnesek az agyunkban?

Egy német laboratóriumban, az erdő mélyén, messze a nagyvárosi szennyeződésektől régóta keresik a tudósok a választ egy igencsak rejtélyes kérdésre: mi céljuk lehet az emberi agyban fellelhető apró, mágneses részecskéknek?

A kutatók még a ’90-es években fedezték fel, hogy az agyban jelen vannak ezek a miniatűr mágneses részecskék, de fogalmuk sem volt, miért. Kézenfekvő magyarázatnak kínálkozott, hogy a környezetszennyezés hatására kerültek a testbe ezek a részecskék, azonban voltak, akik amellett érveltek, hogy talán bizonyos élettani célokat szolgálnak.

Biológiai funkciójuk van

Most német tudósok ez utóbbinak bizonyítékát találták meg. 7 agyat vizsgáltak boncolás után, és azt találták, hogy a szerv egyes részei sokkal mágnesesebbek, mint mások, vagyis bizonyos helyeken több a részecske. Mi több, az egyes agyakban a részecskék eloszlása nagyon hasonlított egymáshoz, amiből azt a következtetést vonták le, hogy a mágnesek nem a környezetből kerültek az emberek fejébe, hanem lehet valami céljuk. De vajon mi?

unsplash.com/Jesse Orrico

unsplash.com/Jesse Orrico

Talán az elektromos jeleket közvetítik

A kutatók azt találták, hogy az agytörzsben és a kisagyban több a mágnes, mint a felsőbb részekben. Mind az agytörzs, mind a kisagy az agy alsó, hátsó részén helyezkedik el, és evolúciós szempontból mindkettő régebbi, mint az agykéreg. Még mindig nem tisztázott, hogy miért jelennek meg a részecskék ebben a mintázatban, de az biztos, hogy nem véletlenül. Talán abban játszanak szerepet, hogy az elektromos jelek a gerincből az agyba jussanak.

Az állatvilágban is jellemzőek

Sok állat agyában is találhatók hasonló mágneses részecskék, mint például a tengeri teknősök és az angolnák esetében. A korábbi kutatások szerint azért, hogy segítsék őket a tájékozódásban. Azonban az élőlényeknek csak egy olyan csoportja ismeretes, mely magnetitrészecskéket használ a térbeli orientálódáshoz: a magnetotaktikus baktériumok – mondta Stuart Gilder, a Müncheni Ludwig-Maximilian Egyetem geofizika-professzora, a kutatás vezetője. Ezek a baktériumok a Föld mágneses mezejének mentén vándorolnak. Az embereknek valószínűleg nincs szüksége erre a képességre – tette hozzá Gilder. Hogy akkor mégis miért vannak bennünk mágnesek? A kérdés továbbra is nyitott.