Egészség

Ezekre a tünetekre figyeljünk, ha arra gyanakszunk, hogy gyermekünk napszúrást kapott

Hogyan vegyük észre, hogy kisgyermekünk vagy babánk napszúrást kapott-e? Mit tegyünk, ha megbizonyosodtunk, hogy igen? Sokan ráadásul nem tudnak különbséget tenni a napszúrás és a hőguta között. Ennek érdekében mi most megpróbáljuk helyretenni ezeket az információkat mindenki fejében.

A csecsemők és kisbabák testhőmérséklete 36,0 és 37,5 fok között mozog normál esetben. Ennél magasabb érték esetében a helyzet már valamilyen kórállapotra utalhat, amit a közben fellépő tünetek támaszthatnak alá.

Ha a gyermek sokáig tartózkodik meleg helyen, úgynevezett pozitív hőmérleg alakul ki a szervezetében. Ennek különböző fokozatai súlyossági sorrendben a következők: napszúrás, hőcollapsus, hőkimerülés, hőguta. A továbbiakban a két legismertebb fokoztatra térünk ki, a napszúrásra és a hőgutára.

Fotó: unsplash.com/guillaumedegermain

Fotó: unsplash.com/guillaumedegermain

Napszúrás

Az agyban a hő hatására az erek kitágulnak, ennek következtében pedig az érfalon kilépő folyadék agyi ödémát is okozhat, amely akár életveszélyes állapotot eredményezhet. Ez a vizenyő felgyülemlik, végül pedig a sok ödémafolyadék a koponyacsontnak nyomja belül az agyat, ami eszméletlenséget és akár végzetes kimenetelt okozhat. Napszúrás esetén ezek a tünetek enyhe formában jelennek meg, ilyen például a fejfájás, kábultság, szédülés, ájulás, hányinger vagy hányás. Ilyenkor minél gyorsabban szellős és árnyékos helyre kell vinni a gyermeket, majd le kell fektetni olyan módon, hogy feje és teste 15–30 fokban meg legyen emelve. Ügyeljünk a folyadékpótlásra is, ami kis adagokban történjen meg. Ha a testhőmérséklet is magas lesz, akkor hűtőfürdőt, hűtőborogatást kell alkalmazni, sőt akár gyógyszeres lázcsillapítást!

Hőguta

A hőguta életveszélyes állapot! Ilyenkor a gyermek bőre sápadtá válik, elveszti az eszméletét, ráadásul légzési és keringési zavarok lépnek fel nála. A szülő legfontosabb feladata ilyenkor, hogy amíg ki nem ér a mentő, vigyázzon a gyermekre, védje a fejét görcsrohamok esetén a sérülésektől, illetve figyelje a légzését.

Ami a legfontosabb, hogy ha a szabadban töltjük az időnket a nyáron, kerüljük a napot 11 és 15 óra között, és válasszunk minden esetben árnyékos helyet.