Egészség

Mindenki izzad, de nem mindegy, hogy mennyit

Nyár van, folyamatosan izzadunk, ragadunk. A megfelelő folyadék- és ásványianyag-pótlás mellett nincs is ezzel semmi baj, sőt. Ám egyesek túl sokat izzadnak, szinte egész nap folyik róluk a víz, és ez kellemetlenségeket okoz életük szinte minden területén.

Az izzadás a világ legtermészetesebb dolga, hiszen testünk így hűti magát. Minél melegebb van, annál jobban izzadunk, és ez igaz a testmozgásra is. Minden ember más, egyikünk alig izzad, és rosszul lesz a melegben, másokról folyik a víz, de van egy pont, amikortól már kórosan sok vizet párologtatunk el. Ezt hiperhidrózisnak nevezik, és számos testi elváltozás okozhatja a pajzsmirigyproblémáktól kezdve a hormonok ingadozásáig. A tünetek jellemzőek, de nem mindenkinél jelentkeznek egyformán.

Mit jelent a túl sok izzadság?

Mivel az izzadós típusú embereknél nem ritka az átizzadt póló vagy akár nadrág, nehéz eldönteni, mi számít túl soknak. Sokkal könnyebben eldönthetjük, hogy orvoshoz kéne-e fordulnunk, ha nem a mennyiségre koncentrálunk, hanem az időzítésre. Az izzadás alapvetően egy reakció, ezért meg kell, hogy előzze valami: mozgás, stresszhatás vagy a nagy meleg. Ha azt vesszük észre, hogy kvázi ok nélkül vagy kisebb behatásra is dől rólunk a víz, az már figyelmeztető jel lehet.

Nem mindegyik részünk izzad egyformán

Néhány hiperhidrózisos betegnél a test nem mindegyik részéről ömlik az izzadság, hanem főleg a tenyerünk, a talpunk, az arcunk és a hónaljunk érintett. Az is figyelemkeltő jel, ha testünk két oldala eltérő mennyiségű izzadságot termel.

Fotó: iStock.com/macniak

Fotó: iStock.com/macniak

Éjszakai izzadás

Éjszaka általában nem izzadunk nagyon, hacsak nincs nagyon meleg a szobában, vagy nem takaróztunk be túlságosan. Ha arra ébredünk – rémálom vagy más konkrét ok nélkül – hogy úszunk az izzadságban, vagy átáztattuk a lepedőt, érdemes orvoshoz fordulni.

Mindennapos akadály

Bár teljesen természetes testi folyamat, az izzadást mégsem tolerálja a közösség. Akiről ömlik a víz, az kellemetlenül érzi magát, főleg a munkahelyén vagy egy tömött étteremben. Ha már azon kapjuk magunkat, hogy kerüljük a társasági eseményeket, azért nem bulizunk, táncolunk vagy sportolunk másokkal, mert szégyelljük túlzott izzadásunkat, lehet, hogy érdemes felkeresni az orvosunkat, és megoldást találni a problémára.

Több mint fél évig tart

A túlzott izzadás tarthat rövid ideig, ha valamilyen gyógyszer vagy fertőzés okozza, és amint a kiváltó ok megszűnik, izzadásunk is visszatér a normális kerékvágásba. Ám ha nem sikerült feltárni az okot, akkor akár hónapokig is tarthat, akkor is, amikor már rég nincs nyár. Ekkor előfordulhat, hogy elsődleges hiperhidrózisban szenvedünk, aminek nincs látványos oka, ám gyakran genetikai eredetű.

Fotó: iStock.com/Highwaystarz-Photography

Fotó: iStock.com/Highwaystarz-Photography

Nem tünteti el semmi

Ha túl sokat izzadunk, akkor általában harcba fogjuk a dezodorokat, hintőporokat. Számtalan izzadásgátló spray, krém és más termék közül válogathatnak nők és férfiak egyaránt, ám akinek hiperhidrózisa van, annál mindegyik csődöt mond. Akkor is izzad, ha már semmi műszálas nincs rajta, ha egy csepp alkoholt sem iszik, tartózkodik a fűszeres ételektől, ha naponta kétszer megmosdik, és a drogériák egész arzenálját magára kente.

Még a mentális egészségünkre is hatással van

A túlzott izzadás szégyenérzettel párosulhat, és egy idő után hatással lehet a kapcsolatainkra, a mindennapi életünkre is. Emiatt hajlamosabbak lehetünk a depresszív viselkedésre, és állandó aggodalomban telhet az életünk. Hogy ezt megelőzzük, még időben forduljunk orvoshoz a tüneteinkkel, mert igenis van rájuk megoldás, és az nem az, hogy soha többet nem lépünk ki a lakásunkból. A verejtékmirigyeket sokféle módon lehet befolyásolni, vannak gyógyszerek, gyógynövények, de ott a botox vagy az elektromos kezelés is.