Egészség

Erre a 4 ájurvédikus gyógynövényre lehet szükségünk a nyáron

A tüzes pitta határozza meg az évszakot az ájurvéda szerint – érdemes tehát ezeket a forró energiákat ellensúlyozni például az étkezések révén. Mutatjuk, mely gyógynövények lehetnek a segítségünkre (és az egészségünk segítségére) a nyáron.

Az ájurvéda egy több mint ötezer éves, hagyományos, a természetes hatóanyagokat felhasználó alternatív gyógyászati „rendszer”, amelyet többek között látnokok, szent emberek és természettudósok hoztak létre kísérletek és megfigyelések, no meg meditáció révén Indiában. A szanszkrit nyelven fennmaradt gyógymódokat a mai napig széles körben alkalmazzák – olvasható a Wikipédián. Eszerint az ájurvéda az „élet tudománya”, amely egyensúlyba hozza a szellemet és a testet. Az ájurvéda szerint az embert energiák (vata, pitta, kapha) alkotják, és ezeknek az energiáknak a kiegyensúlyozása fontos, ha valami probléma adódik az egészségünkkel.

Fotó: iStock.com/Kameliq

Fotó: iStock.com/Kameliq

A szakértők szerint a nyár a pitta szezonja. Ez pedig azt jelenti, hogy érdemes fokozottan figyelnünk az anyagcserénkre, beleértve például az emésztést. Főként gyomorproblémák és bőrgyulladások, kiütések jelentkezhetnek ebben az évszakban.

Éppen ezért olyan ételek fogyasztását javasolja az ájurvéda, amelyek semlegesíthetik a pitta forró energiáit, illetve annak jellemzőit.

Aloe vera

Más néven a sivatag liliomja – zamatos, keserű és hűsítő íze miatt ajánlott a forró nyári napokban a fogyasztása. Tápanyagban gazdag növény, amely segíthet székrekedés esetén és a bőrünkre is pozitív hatással van. Érdemes égési sérülések vagy bőrkiütés esetén is az Aloe verát segítségül hívni.

Kurkuma

Szuper antioxidáns, amely erős gyulladáscsökkentő hatása miatt ajánlott. Igazi szuperélelmiszer: segíthet az emésztőrendszer, illetve a szív- és érrendszeri betegségek esetén is. Élénk színe miatt aranyfűszernek is szokták nevezni.

Édesgyökér

Többek között az emésztőrendszer, illetve a légzőszervek gyógynövénye az édesgyökér, ezért is tartalmazza összetevőként például sok köhögés elleni cukorka is. Emellett cukor helyett édesítőként is használhatjuk.

Menta

Hűsítő gyógynövény, ami tökéletesen ellensúlyozza a pitta tüzes energiáit. Többek között antibakteriális hatása van, erősíti az immunrendszert, megnyugtatóan hathat az emésztésünkre.