Egészség

5 tipp parlagfűallergia ellen

Rengeteg ember szenved a parlagfű okozta kellemetlen tünetektől, ami a virágzása utáni időszakba égő, szúró és viszkető érzéssel, tüsszögéssel és orrfújással járhat. Mit tehetünk ellene, ha éppen nem tudunk hely tetejére vagy tengerközelbe húzódni?

1. Az allergológus segíthet, de sokan a gyógynövényekre voksolnak

Súlyosabb esetekben a szakorvos vagy az allergológus véleményét mindig ki kell kérni, és az ő javaslatára felírt készítményt használni addig, ameddig szükséges. Az enyhébb, de mégis kellemetlen tünetekkel járó esetekben sokszor elegendő a vény nélkül kapható készítmények egyike is, amelyre nincsen konkrét javaslat, hiszen szinte mindenkinél más válik be, de próbálkozni érdemes. Akik azonban az alternatív megoldásokat keresik, azok használjanak homeopátiás készítményeket, homoktövis- vagy egyéb gyógynövény-kivonatokat, valamint a kecsketej fogyasztása is segíthet.

2. Kerüljük a allergéneket, a keresztallergiát okozó élelmiszereket

Az allergiások ilyenkor tartózkodjanak a tök, az uborka, a zeller, valamint a napraforgó fogyasztásától, hiszen ezekre a zöldségekre fokozottabban tapadhatnak rá a parlagfű pollenjei. Keresztallergiát okozhat a dinnye és a bor fogyasztása is, ilyenkor mérsékeljük ezek bevitelét.

Fotó: Unsplash/ Alexander Shustov

Fotó: Unsplash/Alexander Shustov

3. Inkább esténként szellőztessünk, ha csak lehet

Figyeljünk oda a lakás szellőztetésére is, hiszen az allergiásokat a zárt ajtó sem kerüli el. Ha tehetjük, délelőtt 10 óráig ne nyissunk ablakot, hiszen napkeltétől eddig a pontig a legerősebb a pollenkoncentráció. Hagyjuk estére a friss levegő bejuttatását a lakásba, így az éjszakáink is elviselhetőbbé válnak.

4. Őseink módszere, a házi készítésű „svédcsepp”segíthet

Egy jól bevált technika is segítség lehet, mint a házi készítésű pálinkacsepp, vagy ahogy vidéken nevezik, az élet elixírje. A teljesen átlagos házi pálinkába beleállítanak egy csokor parlagfüvet, majd félreteszik pár hónapra. Az idő múlásával besárgult italból szükség szerint fogyasztanak, és a hiedelem szerint nem csak a parlagfűallergia kerüli el fogyasztóit, de további betegségek is. Érdemes lehet ezt is kipróbálni.

5. A pollenszűrős légkondicionáló javít a helyzeten

Az autósok is tudnak tenni az allergia csökkentésében annyit, hogy menet közben belső keringetésű, pollenszűrővel ellátott légkondicionálót használnak. Ez megakadályozza a pollen autóba való bejutását.