Egészség

A leghasznosabb fűszernövények a Távol-Keletről

Rengeteg fűszer úgy lapulhat a konyhánk mélyén, hogy közben nem is igazán tudjuk, honnan is származnak, vagy éppen pontosan mire és hogyan használjuk fel őket. Bemutatunk ezért most néhány távol-keleti fűszert, hogy jobban megismerhessük kedvenc hozzávalóinkat.

Kardamom

Az akár két-három méter magasra is megnövő évelő, lágyszárú növény Indiából, pontosabban Srí Lankáról származik. Termése mindössze egy-két centiméter hosszú, ez adja magát a fűszert. Forgalomba kerülése egészben vagy termésfaltól mentesen történik.

Fotó: pexels.com/aromaaromaticbowls

Fotó: pexels.com/aromaaromaticbowls

Kurkuma

A kurkuma őshazája a trópusi Dél-Ázsia. Jól ismert sárga színű, gyömbérre emlékeztető gyökértörzse és gumója maga a fűszer, amelyet mi por alakban vehetünk le a boltok polcairól. Hatóanyaga a kurkumin, amely enyhén csípős, borsos ízű. A kurkuma nem csupán fűszer hiszen, ezzel a gyógynövénnyel számos kutatás járt sikerrel, és mutatott előnyös tulajdonságokat a diabéteszes vesekárosodás vagy az alkoholos májfibrózissal kapcsolatban.

Curryfa

Ez a kis fácska Indiában őshonos. Maga a curry szó levelet jelent tamil nyelven, ami nyilvánvaló utalás arra, hogy ez a fa legértékesebb része. A levelek rendkívül aromásak és a róla elnevezett fűszerkeverékek részeként, a babérlevélhez hasonlítható aromát adhatnak elkészített ételeinkhez. A mi általunk is gyakran használt curryfűszer tehát nemcsak a curryfa, hanem több fűszernövény keveréke, amely a kurkuma, a koriander és a kömény.

Csillagánizs

A csillagánizs az ánizsnál valamivel erősebb illatú, édeskés ízű, Dél-Kínában őshonos gyógy- és fűszernövény. Nevét onnan kapta, hogy termése sugarasan, csillag alakban helyezkedik el. Benne a mag 3-4 miliméter, ez maga a fűszer. Tartalmaz csersavat, illóolajat, cukrot és fehérjét is.