Egészség

A menopauza jelei, amelyeket érdemes már fiatalon ismerni

A klimax a legtöbb nőnél csak az ötvenes éveiben kopogtat be, de ahhoz, hogy ne lepődjünk meg a tüneteken, már előtte sem árt tisztában lenni a jelekkel vagy a várható nehézségekkel.

A Queenslandi Egyetem szakértői szerint átlagosan 48 éves korunk körül tapasztaljuk a klimax  jeleit. A menopauza idejét akkortól számoljuk, amikor eltelik egy év úgy, hogy a menstruációnk nem jelentkezik. Ebben az időszakban szokatlan vagy egyenesen kellemetlen tüneteket tapasztalhatunk, amelyek a hormonális változás miatt jelentkeznek. Nem vagyunk egyformák, így akadnak nők, akik szinte gond nélkül átvészelik ezt az időszakot, másokat sokszorosan megvisel.

Hangulatingadozások

A menopauza kezdetén gyakoriak és teljesen normálisak a hangulatingadozások, amelyek mintha derült égből villámcsapásként rontanánk el a kedvünket. Semmi olyan nem történt az életünkben, ami indokolná, mégis hol levertek, hol vidámak vagyunk, és nem tudjuk befolyásolni a változásokat. Ha nagyon szenvedünk tőlük, beszéljük meg az orvosunkkal.

Hőhullámok

Ahogy a hangulatváltozások, úgy ezek a kis hőrohamok is váratlanul érkezhetnek. Hirtelen izzadni kezdünk, rettenetesen melegünk lesz, kipirosodunk, majd negyed óra múlva el is múlt az egész, akkor pedig remegünk és fázunk. 45 és 55 éves kor között a nők több mint negyede tapasztal hőhullámokat, és még gyakoribbak a menopauza kései szakaszában. Különböző gyógynövények, teák segíthetnek könnyebben átvészelni ezt az időszakot, de már az is segítség a szervezetünknek, ha nem fogyasztunk fűszeres ételeket és túl sok alkoholt.

Fotó: iStock.com/Highwaystarz-Photography

Fotó: iStock.com/Highwaystarz-Photography

Alvászavarok

Az egyik leggyakoribb tünete a hormonális változásoknak. Szintén 45 és 55 év közötti nőket kérdeztek erről, és kiderült, hogy gyakran jelentkezik hőhullámokkal, amelyek éjszaka ránk törve megnehezítik az alvást, illetve a depresszióval. Az alváshiány kifejezetten megterhelő a szervezetünknek, ezért mindenképpen beszéljünk róla az orvosunkkal.

Lehangoltság

A menopauza és a depresszió között bizonyított kapcsolat van, a hormonális változások emelik a hajlamot a betegségre. Ha érzékenyebbek vagyunk, nincs kedvünk semmihez, legszívesebben bezárkóznánk, és sötét gondolatok lepik el az agyunkat, forduljunk még időben szakemberhez, mert számos olyan módszer létezik, ami segít jobb kedvre derülnünk.

Memóriaproblémák

A korral eleve romlanak az agyi funkcióink, nem vagyunk olyan frissek szellemileg, mint húszévesen. A klimax tovább ronthat a helyzeten, átmenetileg még feledékenyebbek lehetünk. Ha erősek a klimax egyéb jelei, akkor valószínűleg a memóriánk is megszenvedi ezt az időszakot. Szerencsére sok olyan gyakorlat és tevékenység van, ami örömmel tölt el, és közben még a memóriánkat is fejleszti.

Fotó: iStock.com/absolutimages

Fotó: iStock.com/absolutimages

Fejfájásrohamok

A migrénes fejfájások jelentkezhetnek nappal, de akár éjszaka is, és rosszabbak, mint mondjuk tíz évvel korábban voltak. Ezt is a hormonoknak köszönhetjük, és ha már tűrhetetlenül gyakran jelentkeznek a rohamok, akár természetes, akár gyógyszeres hormonpótlásra is szükség lehet.

Stressz és alacsony libidó

Az ösztradiol nevű hormon ingadozó szintje kapcsolatban áll a hangulatunkkal, és túlérzékennyé,vagy éppen extrém módon feszültté tehet. Érzékenyebbé válunk a szociális életünkben is, és ha jobban szeretnénk lenni, akkor keressünk olyan tevékenységeket, amelyek segítenek levezetni a stresszt, és kicsit felturbózni a boldogsághormonok szintjét. Az örömet okozó mozgásformák, sportok nagy segítséget jelentenek testileg és lelkileg egyaránt, ahogy a meditáció is. Segítségükkel az alacsony libidónk miatt érzett feszültségtől is megszabadulhatunk.