Egészség

Így hosszabbíthatjuk meg az életünket akár egy évtizeddel is

Az orvostudomány fejlődésének és a jobb életkörülményeknek hála az emberek egyre tovább élnek. Ahhoz, hogy a saját életünket meghosszabbítsuk, csupán néhány egészséges szokást kell megtartanunk.

Életünk hossza igen sok mindentől függ, olyan dolgoktól is, amik  felett nincs hatalmunk – balesetek, genetika, és még sorolhatnánk. Van azonban egy jelentős része, ami rajtunk áll vagy bukik. Ha egészségtelen életmódot élünk, túl sok alkoholt iszunk, dohányzunk, nem táplálkozunk egészségesen, nem mozgunk eleget, akkor olyan folyamatok indulhatnak el a testünkben, amelyek betegségekhez, halálhoz is vezethetnek.

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Ezek az egészséges szokások

A Harvard Egyetem kutatói harminc éven át, 123 000 önkéntes részvételével folytattak le egy nagy ívű vizsgálatot, amelyben arra voltak kíváncsiak, melyek azok az egészséges szokások, amelyek meghosszabbíthatják az életet. Azért is volt ez kulcsfontosságú kérdés, mert bár igen fejlett és gazdag országról van szó, Amerika mégis az 53. helyen áll abban a rangsorban, amely a várható életkilátások szempontjából osztályozza az országokat. Kiderült, hogy azok az ötvenes éveikben járó nők, akik nem dohányoztak, napi legalább fél órán át intenzíven mozogtak, egészségesen étkeztek, nem voltak elhízottak, és napi egy italnál többet nem ittak, 14 évvel éltek tovább, mint azok a nők, akik az ötből egyik egészséges szokást sem tartották be. A férfiak esetében ugyanez a különbség 12 évnyi pluszt jelentett. Ha hosszan akarunk élni, akkor tehát nem éri meg dohányoznunk, napi egy pohárnál több alkoholt innunk, oda kell figyelnünk a rendszeres mozgásra, a testsúlyunkat kordában kell tartanunk, és egészségesen kell táplálkoznunk.

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Miért olyan fontos az életmód?

Ha nem fordítunk figyelmet arra, hogy helyesen táplálkozzunk és rendszeresen mozogjunk, akkor nagyobb eséllyel alakul ki metabolikus szindróma, magas vércukorszint, magas vérnyomás, elhízás és más betegségek. Ezek együttvéve olyan halálos nyavalyákhoz vezethetnek, amelyek ellen már a fejlett orvostudomány sem tud harcolni. Ha dohányzunk és sokat iszunk, akkor megterheljük a májunkat, roncsoljuk a tüdőnket, a szánk szöveteit, és nagyobb esélyt adunk a rák kialakulásának. A metabolikus szindróma szinte minden elemét meg lehet előzni vagy ki lehet kezelni az egészséges életmód szabályainak betartásával. Ha ezzel együtt a függőségeinktől is megszabadulunk, akkor 82 százalékkal kevesebb az esélyünk arra, hogy szív- és érrendszeri betegség visz minket a sírba, és 65 százalékkal kevesebb a rákra. Ezekért a számokért már megéri küzdeni a túlsúly, az egészségtelen étkezési szokások, a gyorséttermi ételek, cukros üdítők, készételek ellen, és legalább hetente 2-3 alkalommal eljárni mozogni. És nem csak elkezdeni kell tudni, de hosszú évek alatt ki is kell tartani.  Az életmódváltás csak az elején tűnik leküzdhetetlen akadályok sorozatának, igazából a helyes szokások szépen beépíthetők az életünkbe, legyen az akármilyen hektikus is.

Nem kérdés, hogy megéri-e

Ráadásul nem kell egyedül csinálnunk mindent. Kérjük a barátok, a családtagok, prevenciós szakemberek támogatását, és első utunk egy jó orvoshoz vezessen. Miután felmérték az állapotunkat, elkezdhetünk edzőterembe járni, vagy csak nagyokat sétálni a közeli parkban. Az ételeinket lecserélhetjük finom és egészséges, tápanyagokban gazdag fogásokra, sőt akár az egész család életén változtathatunk, jó példát mutatva ezzel a gyerekeinknek. Akiknek – nem utolsósorban – akár tíz évvel tovább biztosíthatjuk a szerető szülői hátteret.