Egészség

Ezekkel az ételekkel állíthatjuk meg az öregedést

Az örök fiatalság titkát mindenekelőtt az ételekben érdemes keresnünk. Talán nem is gondolnánk, mennyit számítanak az egyes tápanyagok a bőrünk, a hajunk és nem utolsósorban az agyunk egészségének szempontjából. Érdemes tehát alaposan meggondolnunk, mi kerüljön a tányérunkra.

Minél inkább haladunk előre a korban, annál fontosabb figyelnünk arra, hogy mit eszünk, mert nemcsak az egészségünk, de a szépségünk  kulcsa is ebben rejlik. Nézzük, mely ételekkel tehetjük a legtöbbet a célért.

Vízitorma

Lehet, hogy a vízitorma neve nem cseng ismerősen mindenkinek, ennek az az oka, hogy ez a káposztafélék családjába tartozó növényke még csak mostanában kezd betörni a köztudatba. És hogy mivel érdemli ki, hogy megbarátkozzunk vele? Nagyszerű kalcium-, kálium-, mangán-, foszfor-, A-, C-, K-, B1- és B2- vitamin-forrás, emellett fertőtlenítő hatású, és javítja a keringést, valamint segíti az ásványi anyagok felszívódását. A benne található A- és C-vitamin semlegesítheti a káros szabad gyököket, hozzájárulva ezzel a ráncok megelőzéséhez.

unsplash.com/Brooke Lark

unsplash.com/Brooke Lark

Áfonya

Az áfonya jóval ismertebb csodaétel, bővelkedik A- és C-vitaminban, valamint egy antocián nevű antioxidánsban – ez az összetevő, amely az áfonya mélykék színét adja. Ezek a tápanyagok segíthetnek megvédeni a bőrt a nap, a stressz és a légszennyezés következtében fellépő károsodásoktól, csökkentik a gyulladásokat és megelőzik a kollagénvesztést.

Brokkoli

A brokkolit sem kell bemutatni, hiszen a legtöbben jól ismerik – ám valljuk be, igen kevesen szeretik ezt a meglehetősen megosztó növényt. Ha másért nem, pozitív hatásaiért érdemes olykor beemelnünk az étrendünkbe, méghozzá nyersen. Elsősorban kollagéntermelést stimuláló C- és K-vitamint, valamint folsavat, luteint és kalciumot tartalmaz. A lutein sokat segíthet a memória megőrzésében, a K-vitamin és a kalcium pedig nélkülözhetetlenek a csontritkulás megelőzésében.