Egészség

Ezek a sportok ajánlottak, ha fájós a térdünk

A térdünk az egyik legfájósabb részünk, olykor hiába pihentetjük, minden mozdulatot fájdalmassá tesz, és a sportolást is megnehezíti. Szerencsére bizonyos mozgásformák még a fájdalmat is segíthetnek csillapítani.

A térdben elhelyezkedő porc idővel bizony elkopik, ha genetikai hajlamunk rá, vagy túlerőltetjük, akkor a szokásosnál is hamarabb. A fájdalmas, merev ízület hamar akadállyá válik, ami nehezíti a mozgást – azt a mozgást, amire egyébként szükségünk lenne az egészségünk érdekében, vagy ami sportsikerekhez juttatott.

Ne erőltessük túl!

A mozgás jót tesz az ízületeknek és az egész szervezetnek, még fájdalomcsillapító hatású boldogsághormonok is termelődnek közben. A térdünknek is szüksége van mozgásra, így a teljes passzivitás hosszú távon nem ajánlott. Ha fáj is, el kell kezdenünk mozogni, mert az optimális mennyiségű sport segít megelőzni a további porckopást, táplálja az ízületet, és fájdalommentesebbé, mozgékonyabbá teheti az életünket. Persze ez nem jelenti azt, hogy holnap álljunk neki futni, sőt, a futás akár meg is terhelheti a térdeket. Mindenképpen beszéljünk az orvosunkkal és egy gyógytornásszal arról, milyen mozgásformákat ajánlanak speciálisan a mi térdproblémánkra, és milyeneket nem.

Fotó: iStock.com/microgen

Fotó: iStock.com/microgen

Úszás, jóga, gyaloglás

Ha túlsúllyal küzdünk, vagy csak rég mozogtunk, akkor óvatosan kezdjük el terhelni a szervezetünket. Kezdjünk el úszni, mert kíméli az ízületeket, és nagy túlsúllyal is szabadon mozoghatunk, gyalogolni, biciklizni, tajcsizni vagy jógázni. Egy vizsgálatban megfigyelték, hogy a heti három alkalommal maximum kétórás sétát tevő emberek bizonyítottan egészségesebb térdízülettel rendelkeztek azoknál, akik rendszeresen futottak, és azoknál is, akik szinte soha nem mozogtak. Speciális gyógytorna segítségével erősítsük a térd körüli izmokat, és rugalmasabbá a szalagokat, inakat! Közös szabály minden mozgásnál, hogy ne engedjük a térdet a lábujjak elé kerülni, mert az megnöveli a sérülés kockázatát. Egyik mozgást se vigyük túlzásba, maradjunk maximum közepes erőkifejtésnél, és tartsuk be a fokozatosság elvét! Ha a fájdalmaink tovább erősödnek, gyulladás lép fel, vagy tartunk a sérülésveszélytől, inkább kérdezzük meg még egyszer az orvost, vagy kérjük gyógytornász segítségét!

Így erősítsük az izmokat!

A részleges guggolás még nem terheli meg túlzottan a térdeket, de fontos, hogy helyesen végezzük a gyakorlatot, és akkor sérülésmentesen erősíthetjük a combizmainkat. Az oly gyakran elhanyagolt és a külső combizomhoz képest gyenge belső comb edzése a stabilitás miatt fontos. Feküdjünk a bal oldalunkon kinyújtózva, fejünk pihenjen bal karunkon. Hajlítsuk be a jobb lábunkat, és ha nem okoz fájdalmat, próbáljuk meg a másik lábunk mögé letenni a talpunkat. Ha nem megy, az sem baj, mert a lényeg az, hogy a bal lábunkat nyújtva és óvatosan emelgessük. A további erősítéshez ugyanebben a pózban támasszuk meg magunkat a jobb kezünkkel magunk előtt, és óvatosan emelgessük nyújtva a fenti, jobb lábunkat – majd cseréljünk oldalt. Nem az a lényeg, milyen magasra emeljük a lábainkat, hanem az, hogy a megfelelő izmok dolgozzanak, de azok hatékonyan. A comb- és csípőerősítő gyakorlatok hatásosságát fokozhatjuk gimnasztikai gumiszalag használatával.

Fotó: iStock.com/fizkes

Fotó: iStock.com/fizkes

Gyulladáscsökkentés természetesen

Ha túlerőltettük a térdünket, vagy sérülés miatt erősödött fel a fájdalmunk, néhány nap pihenés  nagyon jót tehet. Emellett borogassuk vagy jegeljük a területet, mert így csökkenthetjük a gyulladást, és próbáljuk ki a kurkumát, illetve a cseresznyelevet, két természetes hatású gyulladáscsökkentőt!

Muszáj megszabadulni a túlsúlytól

Térdeink cipelik majdnem az egész testsúlyunkat, fontos, hogy minél több terhet levegyünk róluk. Minél inkább elérjük ideális testsúlyunkat, annál kevesebb térdfájdalommal kell számolnunk. A mozgás, a fogyás azért is fontos, hogy vérnyomásunkat, vércukorszintünket a megfelelő szinten tartsuk, csökkentsük a gyulladást, és megelőzzük a betegségek jó részét.