Egészség

Ha eddig soha, most itt az ideje, hogy mozogni kezdjünk – fitt élet ötven felett is

Nem vagyunk egyedül, ha eddig ültünk a babérjainkon, ha azt hittük, jól van az úgy, majd lesz valahogy, az élet szép, mi egészségesek és erősek vagyunk, és ez így is marad az idők végezetéig. Én magam is azt hittem, az öregség úgy kezdődik, hogy egyszer csak bottal járunk.

Pedig dehogy, az a bizonyos bot majd később jön, ha időben észbe kapunk. Addig még lehet néhány romlatlanul szép év… de jó, ha tudjuk, nem bottal kezdődik az öregség, hanem azzal, hogy lelassul az élet. Mi is lassulunk.

Hozzáöregedünk a saját lassulásunkhoz

Nem megy a pörgés úgy, mint régen, a másnaposság (ha egyáltalán még bevállalunk ilyen murit) három napig tart. Hunyorog a szemünk a fényben, akkor is, ha nem éles a fény, és nyikorognak az ízületek. Nem megy olajozottan a reggeli ébredés, az ágyból való kimászás is egyre nehézkesebb. És eleinte csak vigyorgunk azon, hogy kattog a térd, hogy meggondoljuk, melyik lábbal landolunk a papucs mellett a padlón, meg azon is, hogy nem megy a hirtelen lehajolás vagy hátraarc. Mert úgy maradunk. Akár napokig. És fáj. Fáj ez, fáj az, kopik, fogy az erő. Mi meg megszokjuk. Hozzáöregedünk a saját lassulásunkhoz.

Ez az általános forgatókönyv, tudjuk. De nem kell ennek így lennie, legalábbis lassítani lehet a folyamaton, és nem mindegy, hogy mindez ma, holnap vagy éppen 15 év múlva jön el. Akkor is enyhébb tünetekkel – és ezért most, itt, ma, ebben a percben lehet tenni.

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Új örömöket meglátni, befogadni

Tudjuk, ha valaki, aki egész életében mintákat követett, egy séma szerint élte az életét, és az egészségét olyan birtoknak tartotta, ami alanyi jogon jár, annak nem feltétlenül vonzó a gondolat, hogy ettől kezdve mindezért tenni kell. Változtatni, lemondani, vagy ha pozotívan közelítjük meg a kérdést, új örömöket megismerni. Például a mozgás, a rendszeres sport örömét. Mert a sport örömforrás. A kémiája nem is szorul ma már magyarázatra, az alsó tagozatos kisiskolások is tudják, mi az adreanalin meg endorfin. A gyerekek még érzik is, nálunk sokkal jobban, és „élnek ezekkel a szerekkel”. Mozognak naphosszat (jó esetben), és úgy emlékeznek majd vissza a gyerekkorukra, hogy az boldog volt.

De lehet boldog a felnőtt, azon belül az idős kor is, ha úgy akarjuk. Döntés kérdése csupán, és addig jó, amíg ezt a döntést mi hozzuk meg, és nem kényszerzubbonyként húzza majd ránk az élet a „kettőt jobbra, kettőt balra” kötelező mozgást.

Tudatos sportolással megtorpanásra kényszeríthetjük az időt

Ötven felett azonban (ha addig tényleg nem mozogtunk) érdemes felkészülten és tudatosan kiválasztani azokat a mozgásformákat, amelyekkel megtorpanásra kényszeríthetjük az öregedést.

Természetesen (főleg a kezdeteknél) a gyengédebb, kímélőbb mozgásokat érdemes választani, akkor is, ha az a lelkes elhatározás fényében „gyengének”, „nem elég intenzívnek” vagy öregecskésnek hat. Nem lesz az. Viszont felébreszti a szunnyadó izmokat, ahelyett, hogy kiszipolyozná azokat, felpörgeti az anyagcserét, erősíti a vázrendszert, a csontokat, cserébe kímélni fogja az ízületeket és a szívet. Szerintünk jó üzlet.

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

A szakemberek a következő mozgásformákat ajánlják

Aerob mozgásformák:

Úszás: a víz ellenállása segít, viszont a víz felhajtóereje tehermentesíti a vázrendszert. Erősíti az izmokat és a tüdőt, pörgeti az anyagcserét.

Séta: nem kell mosolyogni, a séta remek sport. Elég, ha csak arra a tételre gondolunk, hogy napi 10 000 lépés önmagában elegendő mozgásmennyiség lehetne egy általános fizikai állapotban lévő ember számára. Szóval ha semmi mást nem teszünk, legalább kezdjünk el gyalogolni.

Kocogás: a séta felturbózott változata, de maradjunk egy jó ideig a lassú, megfontolt kocogásnál. Nem kellenek gyors sprintek, sőt váltogathatjuk a sétát a kocogással. Eleinte a kocogástól is kiköpjük a tüdőnket, de ez gyorsan változik. Cserébe jön a jól ismert anyagcsereserkentés és persze az endorfin.

Kerékpározás: (lehet szobakerékpár is, sőt az első pár hétben én arra esküszöm): a lényeg, hogy ízületkímélő módon képes viszonylag nagy kalóriamennyiséget elégetni, több fokozatban kivitelezhető, fokozható a sebesség, az erősség. Megőrzi a szervezet rugalmasságát, növeli a tüdő hatékonyságát, de kíméli a szívet.

Kézisúlyzós edzés: az egyik legnagyobb probléma (főleg nőknél a csontritkulás mellett) az ötven felett jelentkező izomvesztés. Ennek megelőzésére, megakadályozására fantasztikus segítség a kézi súlyzó. És nem, nem kell nagy súlyokat kinyomni. 1–5 kiló közötti súlyzókkal már remek eredményeket lehet femutatni akkor is, ha hetekig 3–4 gyakorlatot végzünk csupán kis, 3 x 10-es szériával. Ha számolunk, még ilyenkor is minimum 120–150 olyan mozdulatot végzünk, amit addig nem. Ha naponta, de egy héten legalább 3–5 alkalommal képesek vagyunk megmozdulni, akkor garantáltan nyerünk még jó pár fiatal évet.