Egészség

Éljük túl a gyümölcsnapot ezeknek a szuper tippeknek a segítségével

Aki diétázott már valaha, az tudja, hogy jó hatású lehet, ha – maximum heti egyszer – gyümölcsnapot tartunk, azaz semmi mást nem eszünk, csak gyümölcsöt.

A legtöbbünk megszokta, hogy szénhidrátok, fehérjék, zsírok egyvelegét viszi be nap mint nap a szervezetébe, emésztésünk is igazodott ehhez. Épp ezért tűnik olyan nagy változásnak a gyümölcsnap, hiszen se tészta, se hús, se pékáru nem csúszhat le a torkunkon. A gyümölcsök egy része viszont nem igazán laktató, még ha lédús is, így akár folyamatosan éhesnek érezhetjük magunkat. Sokat segít, ha tisztában vagyunk a laktató gyümölcsökkel, és ha már gyümölcsnapot akarunk tartani – nem mindenki van róla meggyőződve, hogy ez egészséges –, akkor legyünk a lehető legkevésbé éhesek.

Nem mindenkinek ajánlott

Fontos, hogy csak akkor tartsunk gyümölcsnapot, ha teljesen egészségesek vagyunk. Cukorbetegek, emésztési zavarokkal bajlódók vagy bármilyen krónikus betegséggel küzdők ne vágjanak bele anélkül, hogy orvosukkal megbeszélték volna. A gyümölcsök szénhidráttartalma ráadásul cseppet sem elhanyagolható (a legtöbb a banánban és a szőlőben található), ezért egész nap azt enni nem mindenkinek tesz jót – ha bizonytalanok vagyunk, előbb kérjük ki szakértő tanácsát. Ne tartsunk gyümölcsnapot nagy fizikai vagy lelki megerőltetéssel járó napon sem, hagyjuk meg inkább egy pihenős, lazulós hétvégi alkalomra.

Fotó: iStock.com/bernardbodo

Fotó: iStock.com/bernardbodo

A gyümölcsnap előnyei

A gyümölcsök nemcsak finomak, de tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, ráadásul nyersen esszük meg őket, tehát ezek a jótékony anyagok hasznosulni is tudnak. Rosttartalmuk segíti az emésztést, ahogyan az is, ha egy napig a szervezetünknek csak velük kell foglalkoznia, és nem a fehérjék és zsírok vagy finomított anyagok megemésztésével. Ezek a gyümölcsnap legfőbb erényei, fogyást nem feltétlenül érdemes várni tőlük, pláne nem látványosat, hiszen ahhoz állandó jelleggel egészségesen kell étkeznünk, és a sportolás is elengedhetetlen.

Igyunk eleget

A gyümölcsök folyadéktartalma igen magas, de ettől még a gyümölcsnapon is kell innunk vizet, hiszen nagyon fontos a hidratálás, és egy nagy pohár víz az éhségérzetet is csökkentheti egy kicsit. Persze ha még hozzájutunk finom görögdinnyéhez, akkor így is épp eleget fogunk a vécére szaladgálni. Apropó, dinnye: a görögdinnye és a sárgadinnye is jól eltelít, édes íze jólesik, így bátran fogyasszuk őket gyümölcsnapokon.

A jó öreg turmixok

Persze a legjobb, ha használjuk állkapocsizmainkat, és szépen megrágjuk a falatokat, de ha már úgy érezzük, semmit sem tudunk kitalálni a gyümölcsnapon, készítsünk finom turmixokat többféle gyümölcs – vagy akár zöldség – összeválogatásával. Külön örömet jelent a fagyasztott banános trükk: a meghámozott és nagyobb darabokban felszelt banánt fagyasszuk meg, aztán tegyük a turmixgépbe, és némi víz vagy jég, majd lédús gyümölcsök hozzáadásával készítsünk gyümölcsfagyit. Édesíteni nem ér, de nem is lesz rá szükség.

Fotó: iStock.com/evgenyatamanenko

Fotó: iStock.com/evgenyatamanenko

Magok és aszalt gyümölcsök

Szigorúan véve az aszalt gyümölcs is gyümölcs, de cukortartalma elég magas, ezért nem biztos, hogy nagy mennyiségben jót tesz a diétánknak, főleg nem a cukrozott verziók. A natúr alma- vagy banáncsipsz, vagy a szárított ananász segíthet egy kicsit elverni az éhségünket, vagy kiváltani a nassolnivalókat, de a gyümölcsnap célja a friss, lédús gyümölcsök fogyasztása. A magokra (mandula, dió, mogyoró, kesudió, lenmag…) már bátrabban rávethetjük magunkat, bár fehérjét is tartalmaznak, tele vannak ásványi anyagokkal, nyomelemekkel és szépítő hatású E-vitaminnal. Emellett elverik az éhünket is, úgyhogy gyümölcsnapokon nagyon jó barátaink lehetnek.

Vigyázzunk a savanyú gyümölcsökkel

Marokszám enni a meggyet, citromot, zöldalmát vagy a kivit gyümölcsnapokon jókora gyomorsavat csinálhat, ezért érdemes ezeket kihagyni aznap, vagy összekeverni más, nem savanyú gyümölcsökkel, például banánnal, körtével, barackkal. Hideg gyümölcslevesként mixelve a forró nyári napokon kifejezetten üdítőek.